Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico a Gašparovič v spore: Podporiť euroval alebo čakať na Nemecko!

Robert Fico a Ivan Gašparovič
Robert Fico a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Slovenská vláda nevidí žiadny zásadný dôvod na odkladanie ratifikácie tzv. trvalého eurovalu. Príslušná medzinárodná zmluva o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) tak bude zaradená už na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá začína presne o týždeň (19.6.).

Premiér Robert Fico (Smer-SD) o tom dnes informoval stáleho predsedu Európskej rady (ER) Hermana Van Rompuya, ktorý je na oficiálnej návšteve SR.

 "Musíme ukázať, že máme zodpovednosť a sme schopní si plniť domáce úlohy," zdôraznil v tejto súvislosti Fico. Pre získanie širšej politickej podpory pozval šéf exekutívy všetkých predsedov parlamentných strán na stretnutie, na ktorom budú okrem konsolidácie verejných financií hovoriť aj o téme ratifikácie trvalého eurovalu.

 Viacerí predstavitelia opozície pritom v posledných dňoch avizovali, že by s hlasovaním radšej počkali na dokončenie ratifikácie eurovalu v Nemecku či Francúzsku. Predseda ER potvrdil odhodlanie Európskej únie (EÚ) spraviť všetko pre ochranu stability eurozóny. "V tejto súvislosti vítam záväzok slovenskej vlády rýchlo ratifikovať zmluvu o založení EMS, ako aj novej fiškálnej zmluvy," vyzdvihol Rompuy.

PREZIDENT: Vidí opodstatnenie, aby sa pri trvalom eurovale počkalo na Nemecko

Prezident SR Ivan Gašparovič sa domnieva, že Národná rada (NR) SR nakoniec odloží hlasovanie o trvalom eurovale na čo najneskorší termín. Uviedol to po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorý je na Slovensku na oficiálnej návšteve. "Nehovoril som s predsedom parlamentu ani s predsedom vlády, ale myslím si, že určité opodstatnenie v tom je," poznamenal. Je presvedčený, že hlasovanie o tejto otázke v Nemecku a vo Francúzsku nedopadne negatívne.

Za jednoduchú záležitosť nepovažuje napríklad návrh opatrení v oblasti posilnenia spoločného dohľadu nad európskymi bankami, ako aj nad národnými rozpočtami krajín. "Každý štát, ktorý je člen EÚ a eurozóny, zodpovedá za svoju ekonomickú a finančnú politiku, ale keď chceme skonsolidovať eurozónu, tak k určitým ústupkom bude musieť prísť," konštatoval s tým, že krajiny budú musieť pravdepodobne prepožičať isté právomoci Bruselu.

Hlava štátu ubezpečila Rompuya, že Slovensko schváli svoj konsolidačný balíček v súlade s predstavami únie. "Slovensko pôjde v tých intenciách, ktoré dohodla EÚ, najmä pokiaľ ide o eurozónu," podčiarkol. Obavy ale vyslovil z prijatia opatrení, týkajúcich sa materských bánk, ktoré by mohli ich dcérske banky dostať do zlej pozície.

Obaja politici sa dotkli tiež španielskej bankovej krízy. Gašparovič hovoril aj o niektorých problémoch týkajúcich sa poľnohospodárstva.

Trvalý euroval bude určite schválený, sľúbil P. Paška

Národná rada SR schváli Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), tzv. trvalý euroval. Rozhodovať o ňom bude na začiatku schôdze, ktorá sa začne v utorok 19. júna. Po dnešnom stretnutí s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom v Bratislave to povedal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Rompuy po rokovaní odišiel na Úrad vlády SR, kde ho čakalo stretnutie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Paška pripomenul, že na schválenie trvalého eurovalu má vládny Smer-SD v pléne dostatok hlasov. EMS teda podľa jeho slov prejde, aj keby ho opozícia nepodporila. "Aj keby tá proeurópska opozícia, ktorá vždy deklarovala podporu, pre mňa z nepochopiteľných dôvodov cúvla, určite bude schválený. Máme na to dosť hlasov," vyhlásil Paška.

Šéf slovenského parlamentu zaradil ratifikáciu trvalého eurovalu a vykonávacieho predpisu medzi prvé body nadchádzajúcej schôdze. S Rompuyom sa zhodli na tom, že ratifikácia je pre Európu absolútnou prioritou. "Bez ohľadu na to, čo sa bude diať v niektorých krajinách," poznamenal Paška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu