Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico podľa KDH hrá pri konsolidácii s opozíciou divadlo

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Opozičné KDH sa odmieta s vládnym Smerom-SD ďalej baviť o alternatívach konsolidácie verejných financií. Vyhlásil to predseda hnutia Ján Figeľ po tom, čo v pondelok KDH dostalo od Smeru kompletný zoznam vládnych konsolidačných opatrení.

"Celý komplex opatrení potvrdzuje, že Robert Fico a Smer oklamali ľudí na Slovensku. Nie je to o šetrení na strane vlády, ale o škrtení ekonomiky, a tým hlavne živnostníkov, dohodárov, malých podnikateľov a obyčajných ľudí," vyhlásil na utorňajšom brífingu Figeľ.


Prístup vládneho Smeru pritom podľa KDH pripomína skôr hru s opozíciou. Ako tvrdí Figeľ, reálne ozdravné opatrenia Ficov kabinet odmieta a prichádza len so zvyšovaním daní. "Potvrdzuje to, že rokovanie s opozíciou bolo len divadlom a my sa na takomto divadle ďalej zúčastňovať nebudeme. Som presvedčený, že Slovensko potrebuje reálne ozdravné opatrenia, ktoré však Robert Fico na rokovaní v podstate neprijal. Vláda Smeru ponúka v podstate istotu zvyšovania daní, istotu zvyšovania odvodov a istotu zvyšovania nezamestnanosti," dodal predseda KDH.

Úrad vlády SR však reagoval, že KDH ako líder pravicovej opozície nie je schopné pripraviť vlastný kvalifikovaný návrh ozdravných opatrení a namiesto toho prichádza s imaginárnymi číslami, ako sú napríklad príjmy z daňových únikov. "Vláda SR postupuje v súlade s predvolebnými sľubmi a programovým vyhlásením vlády, teda v zmysle väčšej solidarity bohatých a silných. Zároveň ale pripravuje aj výrazné úspory vo verejných výdavkoch, akými sú projekt zoštíhlenia verejnej správy, či zastavenie všetkých verejných obstarávaní, ktoré sa priamo netýkajú základného fungovania ministerstiev,“ konštatuje sa v reakcii Úradu vlády SR.

Ozdravný balík vládneho Smeru-SD počíta, okrem mimoriadnych odvodov regulovaných firiem a bánk, s rozšírením bázy pre bankový odvod, aj so zvýšením daní z príjmu právnických osôb a fyzických osôb s vyšším príjmom, odvodov živnostníkom, zvyšovaním niektorých úradných poplatkov, nájomného za poľnohospodársku pôdu. Medzi konsolidačnými opatreniami je aj ponechanie koncesionárskych poplatkov, zníženie odvodu do druhého piliera a podobne. Ušetriť sa má však aj na výdavkoch štátu, predovšetkým na mzdách a bežných výdavkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu