Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico je za hlbšiu integráciu EÚ vo fiškálnej a v bankovej oblasti

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Súčasná vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je za hlbšiu integráciu Európskej únie (EÚ), a to vo fiškálnej aj bankovej oblasti. S týmto postojom pôjde šéf exekutívy na tohtotýždňový summit európskych lídrov v Bruseli, ktorého hlavným bodom programu by mala byť diskusia o strategickom dokumente ďalšej integrácie EÚ.

Jeho autormi sú predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

"Predpokladáme, že závery ER k tejto téme budú viac politické ako obsahové a že následne medzi júnom a októbrom vznikne dohoda na "cestovnej mape", časovom harmonograme, kedy sa pripravia konkrétne opatrenia na posilnenie hospodárskej a menovej únie," avizoval Fico na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti, ktorý mu schválil mandát na zastupovanie SR v Bruseli. "Hovoríme o horizonte nasledujúcich 10 rokov, kedy by tieto opatrenia mali byť zrealizované," doplnil.

Ďalšia integrácia EÚ má byť podľa Fica založená na štyroch pilieroch. Prvým z nich je integrovaný finančný rámec. "Mali by sme sa sústrediť na problematiku jednotného európskeho bankového dohľadu, spoločnú ochranu vkladov a riešenie bánk v krízovej situácii," priblížil premiér. Druhým pilier má byť integrovaný rozpočtový rámec, v rámci ktorého bude snaha pokročiť smerom k fiškálnej únii, napríklad prostredníctvom vydávania spoločných dlhopisov.

Treťou oblasťou navrhovaného posilnenia EÚ je integrácia hospodárskych politík. "Ukazuje sa, že je ťažko mať spoločnú európsku menu a pritom rozdielne rozpočtové a hospodárske politiky. Zdá sa, že táto integrácia sa nám nevyhne," upozornil Fico. Posledným pilierom má byť posilnenie demokratickej legitimity a zodpovednosti v EÚ.

Fico sa domnieva, že tento strategický dokument získa na summite podporu európskych lídrov, pretože si všetci uvedomujú potrebu hlbšej hospodárskej a menovej integrácie. "Priznám sa, že medzi lídrami prevláda trochu nervozita. Diabol je vždy skrytý v detailoch, budeme čakať, aké návrhy z toho vzídu," dodal šéf exekutívy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu