Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ficova vláda chce vyrovnať dlh voči kultúre

Ján Richter, Marek Maďarič a predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 4. schôdze vlády SR
Ján Richter, Marek Maďarič a predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 4. schôdze vlády SR

BRATISLAVA - Vláda si uvedomuje dlhodobý verejný dlh voči kultúre a chce priniesť opatrenia, ktoré kultúre priznajú spoločenskú dôležitosť a aj výraznejšiu podporu. Vyplýva to z Programového vyhlásenia Vlády Slovenskej republiky na roky 2012 - 2016, ktoré na dnešnom rokovaní vláda schválila.

 

Kabinet avizuje vypracovanie Stratégie rozvoja kultúry pre roky 2013 - 2020. Kultúru považuje za oblasť, ktorá má potenciál prispieť k rozvoju znalostnej spoločnosti, k väčšej konkurencieschopnosti a v konečnom dôsledku aj k sociálnemu a ekonomickému rastu Slovenska. Pomôcť v tomto smere by mala aj už avizovaná Rada vlády pre kultúru. Vláda jej vznik ako svojho poradného orgánu potvrdzuje aj v programovom vyhlásení. Okrem iného radu zriadi aj pre "nutnosť koordinovaného postupu medzi rezortom kultúry, inými ministerstvami a ústrednými orgánmi štátnej správy, zástupcami samosprávy a osobností kultúrnej obce".

Vláda bude hľadať nové modely financovania kultúry, nielen z verejných zdrojov. "Pretransformuje súčasný Grantový systém ministerstva kultúry na verejnú inštitúciu, ktorej príjmy, určené na podporu slovenskej kultúry, budú zákonom zabezpečené aj výnosmi z hazardných hier a lotérií," uvádza sa ďalej v 5. kapitole programového vyhlásenia. Pre ďalšie obdobie v čerpaní prostriedkov z EÚ 2014 - 2020 chce kabinet minimálne jednu prioritnú os venovať pre kultúru, najmä na kultúrne dedičstvo. Vláda bude podporovať rozvoj národných kultúrnych inštitúcií, ktoré považuje za nezastupiteľné. Chce tiež "zlepšiť právne a sociálne postavenie umelcov a kultúrnych pracovníkov, vrátane umelcov v slobodnom povolaní". Dosiahnuť to chce revíziou odmeňovania v rezorte kultúry a aj "zreálnením daňového a odvodového zaťaženia umeleckých pracovníkov". 

Podporu má získať tvorba nových umeleckých diel, kultúrnych aktivít a ich prezentácie. Osobitne sa zameria na podporu pôvodnej literatúry, ale aj súčasného umenia. Uvažuje sa aj o podpore výtvarnej tvorby zavedením povinnosti "použiť stanovené percento z celkových nákladov verejnej stavby na nákup umeleckých diel". 

Vláda Roberta Fica ďalej vo svojom programovom vyhlásení konštatuje, že "zabezpečí vytvorenie vhodného organizačného, legislatívneho a finančného rámca fungovania verejnoprávneho vysielateľa". Cez Audiovizuálny fond sa zas zameria na rozvoj pôvodnej audiovizuálnej tvorby. Vláda tiež avizuje rekodifikáciu autorského práva, ktorá má prispôsobiť naše autorské právo súčasným európskym trendom tvorby, šírenia, používania a ochrany autorských diel, umeleckých výkonov, zvukových záznamov, vysielaní a databáz. 

Vláda bude pokračovať vo vytváraní podmienok na záchranu a obnovu kultúrneho dedičstva Slovenska. V tejto súvislosti spomína aj potrebu jeho sprístupňovania najmä cez projekty digitalizácie. "Vláda schváli stratégie pamäťových a fondových inštitúcií na roky 2013 - 2020 s cieľom zabezpečiť udržateľnosť procesu digitalizácie a tiež ochranu a rozširovanie ich zbierkových a informačných fondov. Takisto podporí multikultúrne a komunitné aktivity knižníc, múzeí a galérií," konštatuje sa ďalej v časti programového vyhlásenia vlády o kultúre. Pozornosť venuje i tradičnej ľudovej kultúre. 

S cirkvami a náboženskými spoločnosťami bude pokračovať dialóg. Vláda sa pritom zaväzuje, že podporí starostlivosť o významné kultúrne pamiatky vo vlastníctve cirkví a bude pokračovať aj v diskusii o financovaní cirkví. Kabinet premiéra Roberta Fica považuje kultúru aj za súčasť diplomacie a nástroj zahraničnej politiky, ktorým sa Slovenská republika môže prezentovať na medzinárodnej aréne. Preto podporí kvalitné projekty na medzinárodných festivaloch, veľtrhoch a výstavách súčasného umenia. 

Podpora sa dostane výročiam významných medzníkov z histórie a osobnostiam Slovenska. Vláda "vytvorí podmienky k dôstojnému pripomenutiu si 20. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky a vzniku samostatného štátu, ako aj výročiu príchodu Cyrila a Metoda na naše územie", dodáva sa v časti o kultúre Programového vyhlásenia Vlády Slovenskej republiky na roky 2012 - 2016.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu