Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vládny program na najbližšie štyri roky: Viac sexu a kontajnéry na oblečenie!

Druhá vláda Roberta Fica
Druhá vláda Roberta Fica

BRATISLAVA - Kabinet Roberta Fica v piatok schválil programové vyhlásenie vlády ako prvý bod 4. schôdze. Denník Sme však zverejnil časť tohto dokumentu, podľa ktorého chce vláda zvyšovať spotrebné dane, znížiť počet škôl a ambulancií, o zákaze zisku pre zdravotné poisťovne sa však nehovorí. Pozrite si, čo nás podľa vlády čaká najbližšie štyri roky.


Bohatstvo a luxus zdania
Ľudia so zárobkom vyšším ako 30-tisíc eur ročne by mali platiť vyššie dane. V prípade firiem sa zase daň zvýši, ak zarobia ročne viac ako 30 miliónov.

Za hazard, alkohol aj tabak chcú získať viac
Dane za neresti našej spoločnosti plánuje Smer zvýšiť. V prípade alkoholu zatiaľ nie je isté, či sa zdanenie dotkne len tvrdého alkoholu alebo sa zvýši aj cena vína a piva.

Uberú školám bez uplatnenia
Školy by mali prísť o časť štátnych peňazí, ak si ich absolventi nenájdu prácu v odbore, ktorý vyštudovali.  Nie je však jasné, ktorých škôl sa to bude týkať. Mal by sa znížiť počet žiakov na gymnáziách.

Zníženie počtu sviatkov
Na pozore by sa mali mať aj pracujúci ľudia, ktorí sa tešia z každého voľného dňa. Vládny Smer v programovom vyhlásení totiž hovorí o zredukovaní počtu sviatkov.

Zníženie počtu súkromných ambulancií
Vláda chce zastaviť rast počtu špecializovaných ambulancií na Slovensku.

Zrušenie transformácie nemocníc
Vláda pozastaví transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, chce ale zaviesť prísnu kontrolu ich hospodárenia.

Dostavanie meganemocnice
Kabinet chce dostavať nemocničný komplex Rázsochy, ktorý chátra dlhé roky.

Tvrdo po daňových podvodníkoch
Vláda sa zaviazala, že zmení trestný zákon v oblasti platenia daní a podvodníkov.

Nižšie dane pre inovátorov
Podnikatelia, ktorí investujú do vývoja a výskumu vlastných produktov, by mohli podľa návrhu programu Ficovej vlády platiť nižšie dane.

Minimálny dôchodok
Dôchodcovia by mali mať podľa Smeru nárok na minimálny dôchodok s vyváženou mierou solidarity a zásluhovosti. Zároveň chce zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému ako celku spolu so všetkými troma piliermi.

Znovuzavedenie PPP projektov
Základom na odstraňovanie regionálnych rozdielov je pre Smer diaľničné prepojenie Bratislavy a Košíc. Termíny ukončenia v ňom nie sú. Vláda tvrdí, že stavať bude cez PPP projekty, ako to robila v minulosti. Tie boli kritizované kvôli veľkému predraženiu.

Podpora eurovalu
Vláda chce podporiť spoločný postup EÚ v boji proti finančnej kríze. Zároveň plánuje plniť strategické ciele EÚ a efektívne využiť prostriedky z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti.

Nový stavebný zákon
Mali by sa skrátiť a zjednodušiť povoľovania stavieb a lehoty vyjadrení dotknutých orgánov štátnej správy a úkonov v územnom a stavebnom konaní.

Zruší Fond národného majetku
Vláda tak chce urobiť čo najskôr a čo najefektívnejšie.

Zriadi štátnu realitnú agentúru
Tá by mala na starosti nákup a predaj všetkých štátnych budov a pozemkov.

Zjednotí úrady
Zlúči regulačné úrady cestnej, železničnej, leteckej, vodnej dopravy, výstavby, pôšt a telekomunikácií.

Nájomné byty budú stavať súkromní developeri
Zákonom chce vytvoriť podmienky na vstup súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov.

Kriminálnici prídu o dávky
Niektoré dávky nebudú poskytovať osobám dopúšťajúcim sa protiprávnych konaní alebo sa budú poskytovať alternatívnymi formami.

Viac policajtov
 Vláda chce zvýšiť počet policajtov v teréne

Malé firmy môžu utajiť výsledky hospodárenia
Firmám s ročným obratom do milióna eur a najviac 15 pracovníkmi chce vláda zrušiť povinnosť od povinnosti zostavovať účtovnú závierku.

Dotácie do leteckej prepravy
Kabinet plánuje vytvoriť systém podpory leteckej dopravy vo verejnom záujme.

Elektronicky a na jednom mieste
Vláda chce, aby ľudia mohli vybavovať rôzne dokumenty a povolenia cez internet. Základom je zavedenie elektronických prostriedkov, ako sú občianske čipové karty a podobne.  Spoľahlivosť by mala priniesť previazanosť štátnych orgánov prostredníctvom centralizovaného elektronického systému. V praxi by to malo znamenať, že občan by mal vybaviť svoje žiadosti voči štátu na jednom mieste.

Zníženie počtu úradov
Zo súčasných 745 orgánov miestnej štátnej správy by malo zostať zhruba 79. Je to o 89 percent menej, čo však podľa Kaliňáka neznamená, že o toľko by mal klesnúť aj počet ľudí. Z 916 rozpočtových organizácií by malo zostať 58, ktoré by boli schopné centrálne obsluhovať Slovensko.

Zníženie nákladov na prenájom
Minister vnútra ďalej odhadol, že momentálne štát obhospodaruje okolo 550-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov. Približne 200-tisíc metrov štvorcových je navyše oproti stavu, ktorý štát potrebuje.

Programové vyhlásenie vlády je už na vládnej internetovej stránke. Postupne aktualizujeme jednotlivé schválené body.

11:25

Výstavba novej atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice
Vláda urýchli pripravenosť na výstavbu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice a využije všetky možnosti na zdynamizovanie dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

11:26
Dotácia pre energetické budovy
Vláda by chcela vytvoriť podmienky pre vstup súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov. Zváži dotácie pre energetické budovy a bývanie. Chce revitalizovať panelové sídliská.

11:28
Zákaz dodatočnej legalizácie čiernych stavieb

Vláda navrhne prísnejšie mechanizmy postihu pri porušovaní zákona, najmä pokiaľ ide o čierne stavby. Základom by mal byť zákaz dodatočnej legalizácie v rozpore so stavebným zákonom.

11:30
Vláda chce zvýšiť podporu pre poľnohospodárov
Zvýšenie finančných prostriedkov sa poskytne najmä chovateľom hovädzieho dobytka a oviec v podhorských oblastiach.

11:40
Vláda opätovne zavedie strategické plánovanie
Vláda zavedie dlhodobé strategické plánovanie s cieľom zvýšiť efektívnosť a sociálnu spravodlivosť daňového systému, ktoré bude zároveň podporovať podnikanie.

14:41
Sprehľadnenie majetkových priznaní

Vláda navrhne legislatívne opatrenia, ktorými zvýši výpovednú hodnotu majetkových priznaní verejných funkcionárov, poslancov, nominantov štátnej správy, ministrov, členov vlády.

14:42
Súdne rozhodnutia mailom
Súdne rozhodnutie by malo byť zasielané na mail, aby súdené osoby nemohli využívať obštrukcie, ako tomu bolo doteraz

11:45
Menej úrazov na horách
Vláda sa zameria aj na vytvorenie podmienok kontrolnej a preventívnej činnosti v horských oblastiach s cieľom zabezpečiť zníženie úrazovosti a skvalitnenie záchrany v horských oblastiach a na lyžiarskych tratiach.

11:49
Širokorozchodná trať z Košíc do Bratislavy
Vláda chce rozvíjať dvojstrannú spoluprácu s medzinárodnými partnermi, osobitne s Ruskou federáciou. V súvislosti s tým podporí projekt širokorozchodnej železničnej trate z Košíc do Bratislavy a Viedne za predpokladu jeho ekonomickej realizovateľnosti.

11:51
Zmeny vo vyučovacích predmetoch
Vláda posúdi možnosť zriadenia internátnych škôl pre rómske deti. Vláda chce klásť väčší dôraz na vyučovanie matematiky a prírodovedných predmetov, v rámci dejepisu by sa mal prehĺbiť výučba o holokauste a rasovom a etnickom násilí.

11:55
Výstavba národného futbalového štadióna
Vláda chce participovať na projekte financovania výstavby národného futbalového štadióna v Bratislave.

11:59
Zmena volebného systému

Vláda bude iniciovať diskusiu o potrebe zmeny volebného systému pre jednotlivé druhy volieb a v prípade dohody relevantných politických síl navrhne aj ich úpravu.

12:00
Vláda chce viac Slovákov, podporí milovanie
Vláda presadí, aby sa obnovila prirodzená reprodukčná rovnováha populácie.

12:06
Väčšia výstavba v chránených územiach

Majú vzniknúť nové pravidlá ochrany prírody a prehodnotiť sa sieť chránených území v súlade s medzinárodnými záväzkami. Má sa tiež zabezpečiť opätovné vyhlásenie a zonácia chránených území.

12:08
Pribudnú kontajnéry na odevy

Vláda plánuje aj zmenu pravidiel v odpadovom hospodárstve, vrátane podpory rozšírenia separácie aj o textilný odpad a rozvoj spracovateľských kapacít.

14:59
Dobrovoľný druhý pilier
Vláda opätovne zavedie dobrovoľný vstup do druhého dôchodkového piliera pre mladých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu