Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda už o zákaze zisku Zdravotných poisťovní nehovorí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V budúcom programovom vyhlásení vlády, ktoré dnes zverejnil denník SME, už nefiguruje zakázanie zisku zdravotným poisťovniam, o ktorom ešte pred niekoľkými dňami hovoril premiér Robert Fico. Ten pred časom poveril ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú prípravou zákona, ktorým by sa mal zakázať zisk zdravotným poisťovniam.

 

V programovom vyhlásení vlády sa uvádza: „Vláda prijme opatrenia v súlade s ústavou a platnou európskou legislatívou, s cieľom maximálne možného využitia prostriedkov, ktoré zo zákona vyberajú zdravotné poisťovne od občanov na diagnostiku a liečbu pacientov“.

Na riziko a možné následky používania termínu „zákaz zisku“ upozornila v médiách advokátka Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková, ktorá sa tejto problematike dlhodobo venuje.

Podľa nej sú výroky politických predstaviteľov o zákaze či obmedzení zisku zdravotných poisťovní nešťastné. „V prípade, že realizácia plánovaných opatrení v legislatívnej sfére bude mať dosah na majetkové práva akcionárov zdravotných poisťovní a spustí ďalšie spory so štátom, môžu byť práve tieto vyhlásenia použité v neprospech Slovenska. Akcionári by mohli začať hovoriť o úmysle poškodenia ich práv a zbytočne by bol do úzadia zatlačený skutočný verejný záujem a ochrana ústavných práv poistencov," dodala Jana Martinková.

Ako ďalej v rozhovore pre TASR konštatovala, pri ďalších krokoch by odporúčala využiť "nedokonalosti" pôvodného zákona z roku 2004, o ktorom je "presvedčená, že ak by Ústavný súd dostal podnet na preskúmanie jeho súladu s ústavou, rovnako by v ňom našiel protiústavné ustanovenia".

"Využiteľná je aj nevyváženosť a názorová rozpoltenosť odôvodnenia samotného nálezu Ústavného súdu z 26. januára 2011, posudzujúceho ústavnosť novely z roku 2007. Často si protirečil a navyše preskúmaval len napadnuté články ústavy bez dôsledného zohľadnenia významovo nadväzujúcich a súvisiacich ustanovení, hlavne čl. 40 Ústavy (právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia), alebo okrem vlastníckych práv akcionárov neposudzoval i vlastnícke práva účastníkov verejného zdravotného poistenia vo vzťahu k odvedeným preddavkom na zdravotné poistenie," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu