Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak sa opozícia nedohodne, o postoch rozhodne Smer

Ján Figeľ a Richard Sulík
Ján Figeľ a Richard Sulík

BRATISLAVA - Ak sa opozícii na budúci týždeň nepodarí dohodnúť na obsadení šéfov parlamentných výborov, zrejme rozhodne plénum NR SR, kde má väčšinu Smer-SD.

Podľa informácií je najväčší spor v opozícii o kreslo predsedu parlamentného výboru pre hospodárstvo, o ktorý má záujem KDH aj SaS. Ani jedna z týchto strán nechce v súboji o tento post ustúpiť. Kresťanskí demokrati argumentujú tým, že ministra hospodárstva pred dvomi rokmi nemohli mať, lebo liberáli prišli s argumentom, že majú viac percent oni. Teraz má väčšiu silu v parlamente zas KDH. KDH chce na tento post navrhnúť Jána Hudackého a SaS Juraja Miškova.

KDH sa sporí aj s SDKÚ-DS o post šéfa výboru na kontrolu činnosti SIS. Podľa informácií sú však modrí ochotní ustúpiť a nominovať predsedu výboru pre kontrolu vojenského obranného spravodajstva. Ním by sa mohol stať exminister obrany Martin Fedor. O jeden kontrolný výbor majú záujem aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Ak sa KDH a SDKÚ dohodnú, tak pre stranu Igora Matoviča by zostalo kreslo šéfa výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. 

Most-Híd má záujem nominovať predsedov výborov pre ľudské práva a nezlučiteľnosť funkcií. Matovičovci majú záujem šéfovať okrem jedného kontrolného výboru aj výboru pre pôdohospodárstvo. Na tomto poste by radi videli ochranára Mikuláša Hubu. O šéfovanie parlamentnému výboru pre zahraničie majú opozičné strany najmenší záujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu