Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

K návrhu dať plat poslancov na opravu sú strany zdržanlivé

Hrad Krásna Hôrka po požiari Zobraziť galériu (4)
Hrad Krásna Hôrka po požiari (Zdroj: Veronika Kaňuková/SITA)

K. HÔRKA - Zdržanlivo prijali parlamentné politické strany návrh prezidenta Ivana Gašparoviča, aby poslanci venovali svoj prvý plat na zbierku v prospech hradu Krásna Hôrka. Podľa Smeru-SD sa o hrad musí v prvom rade postarať štát, čo je úlohou novej vlády.

„Samozrejme aj naši poslanci môžu dobrovoľne prispieť na založený účet zbierky,“ uviedol hovorca sociálnych demokratov Erik Tomáš.

KDH považuje nápad prezidenta za zaujímavý, podporu však podmieňuje širšou dohodou. "Ak sa všetky parlamentné strany na politickom grémiu dohodnú v tejto veci, KDH s tým problém mať nebude," povedal agentúre SITA hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč.

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič poznamenal, že vynútenú solidaritu nepovažuje za skutočnú a úprimnú, rozhodnutie prispieť do zbierky nechá na každého z poslancov. "Nie som zástancom teatrálnej solidarity. Nikdy sa žiadnou solidaritou a príspevkom na správnu vec nebudem chváliť do médií," odvetil na otázku, či on sám na opravu hradu venuje peniaze.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár sa nazdáva, že Gašparovič sa zaujíma o veci, ktoré mu neprináležia. Či svoj plat venuje na zbierku, priamo nepovedal. "Máme iné možnosti ako prispieť, ale nie preto, že pán prezident to chce," dodal.

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS sa nazdáva, že prezident spája dve nesúvisiace témy. Diskusiu o tom, či majú mať poslanci nárok na plat od zvolenia alebo od zloženia sľubu považuje za zaujímavú, ale nijako nesúvisiacu s pomocou hradu. "Do zbierky napriek tomu prispieť chcem, pretože sa na Krásnu Hôrku často a rád pozerám," podotkol. Dodal tiež, že podľa jeho informácií je Krásna Hôrka poistená.

Hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová sa k prezidentovmu návrhu priamo nevyjadrila. "Viacerí novozvolení poslanci za SaS, vrátane odchádzajúceho ministra kultúry Daniela Krajcera, však už na účet zriadený na obnovu Krásnej Hôrky prispeli."

Gašparovič svoj návrh odôvodnil tým, že poslanci majú po ostatnej novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov nárok na plat odo dňa zvolenia a nie od zloženia mandátu, ako to bolo donedávna. Navrhol preto, aby peniaze, ktoré im parlament vyplatí za obdobie do ustanovujúcej schôdze parlamentu, venovali na zbierku v prospech hradu Krásna Hôrka, ktorý poškodil rozsiahly požiar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu