Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič praje Ficovi všetko dobré, verí, že sa poučil

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko si zaslúži, aby sa neopakovala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) z rokov 2006 až 2010 hlavne z pohľadu rozkrádania a tunelovania. Dnes to uviedol líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, ktorý praje budúcej vláde všetko dobré a verí, že sa Fico z minulosti poučil.

"Smer-SD má unikátnu príležitosť presadiť možno aj zásadné reformy, ktoré sa z pochopiteľných dôvodov v žiadnej koaličnej vláde presadiť nedajú. A tiež verím, že Fico a Smer-SD odolajú pokušeniu zneužiť moc," vyhlásil Matovič po tom, ako Fico po rokovaní straníckeho predsedníctva predstavil zloženie nového kabinetu.

Matovič je presvedčený, že jednofarebná vláda Smeru-SD bude v porovnaní s kabinetom Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na tisíc percent lepšia z hľadiska hádok či rozporov. "Keďže tu bude jeden názor, na verejnosť nebudú prenikať nijaké rozpory. Myslím si ale, že bude horšia v protikorupčnom nasadení, aj keď by sme to nechceli, ale obávam sa, že niektoré veci sú geneticky dané," dodal Matovič.

Vláda budúceho premiéra Roberta Fica bude mať vrátane predsedu desať straníkov a štyroch nestraníkov. Šéf sociálnych demokratov 20 dní po parlamentných voľbách po rokovaní straníckeho predsedníctva oznámil, že ministrom vnútra bude Robert Kaliňák, kultúre bude šéfovať Marek Maďarič a financiám Peter Kažimír. Rezort obrany povedie Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, post šéfa rezortu dopravy získa Ján Počiatek, rezort školstva Dušan Čaplovič. Ján Richter bude viesť ministerstvo práce a Ľubomír Jahnátek ministerstvo pôdohospodárstva.

Post ministra spravodlivosti pripadne nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Nestraník by mal viesť aj ministerstvo hospodárstva - Ján Valko, no jeho pozícia zatiaľ nie je istá a strana sa ním ešte bude zaoberať. Z radov Smeru-SD nepochádzajú budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák. Neobsadená je aj funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny, no tá viac existovať nebude. Po zmene kompetenčného zákona sa má zamerať na investičné aktivity a obsadí ju Ľubomír Vážny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu