Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dzurinda sa dnes zodpovie Prezídiu, politológ radí abdikáciu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Nepriaznivý výsledok v parlamentných voľbách a osud straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu budú hlavnými témami dnešného zasadnutia Prezídia SDKÚ-DS. Podľa politológa Michala Horského je ďalší výkon Dzurindovej najvyššej straníckej funkcie neudržateľný.

"Dnešné zasadnutie Prezídia má mimoriadne závažný význam nielen pre samotnú stranu, ale aj pre stredopravú časť slovenskej politickej scény a aj pre celú krajinu. SDKÚ-DS zaznamenala volebný debakel. Je to viac než porážka, lebo ide o stranu, ktorá desať rokov dominovala v stredopravej časti politickej scény a je to strana, ktorá niesla 2,5 volebného obdobia plnú váhu za vládu," uviedol Horský.

Politológ je preto presvedčený, že volebný debakel a totálna strata dôvery núti túto stranu urobiť hlbokú sebareflexiu, ktorá však musí vyvierať predovšetkým z toho, že bude aj aktuálne a bezprostredne reagovať na voličské rozhodnutie.

"Preto sa domnievam, že ďalší výkon funkcie predsedu strany Dzurindom je takmer neudržateľný a popri ňom sa sebareflexia dotýka aj Ivana Mikloša. Nebolo by prekvapením, ak by Dzurinda abdikoval a v týchto dňoch poverili dočasným riadením strany niekoho iného. Ak to neurobia v týchto dňoch a hodinách, môžme sa dočkať toho, že SDKÚ-DS pôjde neomylne cestou HZDS, ktorého moc sa stráca do nenávratna," dodal Horský.

Oslovení členovia Prezídia sa pred rokovaním straníckeho orgánu vyjadriť nechceli. Všetko by tak malo byť jasné dnes popoludní.

Kandidatúru na predsednícky post už oznámila podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, ktorá vo voľbách získala suverénne najviac preferenčných krúžkov. Mikloš svoju prípadnú kandidatúru vylúčil. "Keď uspejem, tak urobím všetko preto, aby SDKÚ-DS dostala na politickej scéne Slovenska zase to miesto, ktoré jej podľa mojej mienky vždy patrilo," prisľúbila Žitňanská. "Mám z toho radosť," reagoval Dzurinda.

SDKÚ-DS získala v sobotňajších (10.3.) parlamentných voľbách 155.744 hlasov (6,09 percenta). V porovnaní s rokom 2010 tak strana prišla o viac ako 200.000 voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu