Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žitňanskú krúžkovalo viac ľudí ako Dzurindu a Mikloša spolu

Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská
Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská (Zdroj: sita )

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SDKÚ-DS a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská porazila vo voľbách svojho straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu aj podpredsedu a ministra financií Ivana Mikloša. Dzurindu krúžkovalo len 56.771 voličov, Mikloša 27.242. Dvaja najsilnejší muži SDKÚ-DS by Žitňanskú neporazili, ani keby dali svoje preferenčné hlasy dokopy. Ministerku podporilo 103.517 voličov.

Žitňanská ešte pred voľbami vyhlásila, že ak jej ľudia vo voľbách prejavia dôveru, bude sa uchádzať o predsednícky post v SDKÚ-DS. Na dnešnej tlačovej konferencii uviedla, že výsledok predčasných parlamentných volieb, ktoré sa konali v sobotu 10. marca, je odkazom, že zmenu potrebuje nielen Slovensko, ale aj SDKÚ-DS. Aj preto dnes potvrdila, že sa bude uchádzať o post predsedníčky strany. Dzurinda nepovedal, či sa on sám bude uchádzať o opätovné utvrdenie v pozícii šéfa strany. Mikloš oznámil, že sa nebude uchádzať o post predsedu, pretože má pocit, že aj sám nesie zodpovednosť za výsledok SDKÚ-DS vo voľbách.

SDKÚ-DS získala 6,09 percenta hlasov. V parlamente obsadí 11 poslaneckých kresiel. Víťazom volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov. Do parlamentu sa dostali aj strany KDH s 8,82-percentným ziskom a hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré podporilo 8,55 percenta voličov, Most-Híd (6,89 percenta) a SaS (5,88 percenta).

Najviac zo 150 poslaneckých mandátov získal na základe výsledkov volieb Smer-SD, ktorý bude v parlamente zastupovať 83 poslancov. Pod hlavičkou KDH a OĽaNO bude v NR SR sedieť po 16 poslancov. Most-Híd bude mať 13 zákonodarcov, SDKÚ-DS a SaS obsadia po 11 kresiel. Na udržanie si väčšiny potrebuje vládna moc aspoň 76 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu