Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hrušovský zvolal schôdzu, na programe je imunita aj amnestie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) zvolal na 31. januára poslednú riadnu schôdzu parlamentu v tomto volebnom období. V návrhu programu 28. schôdze je aj rokovanie o viackrát presunutých návrhoch na zrušenie priestupkovej imunity poslancov či tzv. Mečiarových amnestií.

Je však neisté, či o týchto témach bude parlament skutočne rokovať a hlasovať, znenie programu sa schvaľuje na úvod schôdze a môže sa zmeniť aj počas jej trvania. Opozícia už o poslaneckých návrhoch rokovať nechce

Na úvod schôdze sa členovia Národnej rady SR opäť vyjadria k prezidentom vrátenej novele zákona o sociálnych službách. Jej kritici tvrdia, že je retroaktívna a zdraží prístup k službám poskytovaných domovmi sociálnych služieb. V druhom čítaní rozhodnú o novele zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza princíp objektívnej zodpovednosti.

Ak bude novela schválená, vlastník auta ponesie zodpovednosť za priestupky, pri ktorých nebude možné zistiť jej vinníka. Hrušovský do programu zaradil aj návrh podpredsedu snemovne Milana Horta (SDKÚ-DS) na prijatie uznesenia, ktorým parlament vyzve prezidenta, aby zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša vymenoval do funkcie. Slovenský parlament sa vyjadrí aj k tomu, či sa Chorvátsko stane 28. krajinou Európskej únie.

V zozname 76 bodov figurujú aj štyri desiatky poslaneckých návrhov v prvom čítaní, vzhľadom na to, že parlament čaká posledná schôdze vo volebnom období, tieto zákony už nemožno schváliť a dá sa očakávať, že plénum ich z programu vyradí.

Zákony v druhom čítaní schválené byť ešte môžu. Medzi nimi sú návrhy Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), aby sa okresali rodičovské dávky a príplatky k príspevku pri narodení dieťaťa pre nepracujúcich rodičov, novela Ústavy SR z dielne Smeru-SD, ktorou chcú do ústavného textu zakomponovať ustanovenie, že Slovensko uznáva len menšinové práva na individuálnom základe, aj obmedzenie strieľania psov a mačiek v lesoch od poslancov za SaS. Začiatok schôdze Hrušovský naplánoval tradične na utorok o 13:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu