Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kusý: Som skeptický voči zrušeniu imunity

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - K vyjadreniam predsedov poslaneckých klubov bývalej vládnej koalície k zrušeniu poslaneckej priestupkovej imunity sa politológ Miroslav Kusý stavia skepticky.

Ako sa dnes vyjadril, táto téma je na programe už dlho, "stala sa otrlou a otravnou, ľudia vedia, že sa s tým nepohne." Podľa neho sa politici už mnohokrát dušovali, že imunitu zrušia, ale keď došlo na lámanie chleba, tak sa našiel nejaký problém alebo dôvod, aby sa zachovala.

Preto si nie je istý, či sa poslancom podarí nejakým spôsobom zrušiť imunitu teraz. Podľa ďalšieho politológa Lászlóa Öllösa je téma zrušenia imunity dôležitá, ale podľa neho treba celú situáciu vidieť z dvoch strán. Na jednej strane sa imunita zneužíva, na druhej strane slúži imunita opozičným silám, chráni ich pred potenciálnou centralizáciou moci.

Preto Öllös zdôrazňuje rovnováhu, ktorá má byť nastolená medzi kontrolou verejných činiteľov a zachovaním "pilierov demokracie".

Oslovení politológovia si nemyslia, že by zrušenie priestupkovej imunity pomohlo k zvýšeniu preferencií strán bývalej vládnej koalície. Kusý poznamenal, že je pred nami schôdza parlamentu, ktorá má v programe aj priestupkovú imunitu, a teda "sa čakajú skutky, a potom uvidíme, čo sa stane".

Dodal, že téma imunity je pre ľudí dôležitá skôr symbolicky. Öllös tiež tvrdí, že vyjadrenia lídrov poslaneckých klubov k priestupkovej imunite by sa voličov mohli dotknúť len nepriamo. Tých podľa neho skôr zaujíma vyriešenie káuz, ale, ako podotkol, "ak sa verejnosť rozvášni, tak každý bude chcieť zrušenie imunity".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu