Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalá koalícia chce hlasovať za zrušenie priestupkovej imunity

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Priestupková imunita poslancov by mohla byť na najbližšej schôdzi parlamentu zrušená. Vyplýva to z vyjadrení predsedov poslaneckých klubov strán bývalej vládnej koalície.

Predseda strany SaS Richard Sulík dúfa, že lídri politických strán, ktorí sú podpísaní pod programovým vyhlásením bývalej vlády, si budú stáť za svojím slovom a budú garantovať hlasy svojich poslancov a "aspoň na druhýkrát tak podporia zrušenie imunity". Tá mala byť jedným z bodov, pre ktoré chcela SaS zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR.

Predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd László Solymos dnes pre agentúru SITA povedal, že jeho strana "nemá žiaden problém so zrušením priestupkovej imunity, a ak bude zahrnutá do programu nadchádzajúcej schôdze parlamentu, tak poslanci za Most-Híd podporia jej zrušenie". Argumentoval aj tým, že Most-Híd sa podieľal na predložení tejto novely, ale prekáža mu, že niektoré strany zneužívajú poslaneckú imunitu ako prostriedok predvolebnej kampane.

Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš povedal, že "poslanci SDKÚ-DS vždy hlasovali za zrušenie, respektíve za obmedzenie poslaneckej imunity, či už trestnoprávnej alebo priestupkovej". Rovnako budú podľa neho hlasovať aj na nadchádzajúcej schôdzi a návrh na zrušenie priestupkovej imunity podporia. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan tiež potvrdil, že ich poslanci návrh na zrušenie priestupkovej imunity podporia.

Dodal, že strana nemá problém s hlasovaním ani so zaradením tohto bodu do programu schôdze parlamentu. Obyčajní ľudia Igora Matoviča svoj názor na zrušenie imunity vyjadrili prostredníctvom "bombardovania" e-mailových schránok poslancov NR SR a ich asistentov. Takto žiadali poslancov strán bývalej vládnej koalície o splnenie predvolebného sľubu z Programového vyhlásenia vlády, že imunitu zrušia.

Ak by sa poslanci strán bývalej vládnej koalície pri hlasovaní zachovali podľa týchto vyjadrení, návrh by podporila viac ako polovica parlamentu a imunita by bola zrušená. Návrh na zrušenie imunity bol v prvom čítaní schválený už vlani 31. mája, odvtedy čaká na druhé čítanie, keďže plénum rokovanie o ňom už štyrikrát odsunulo. Návrh je zahrnutý v programe nadchádzajúcej schôdze parlamentu. Tá sa začne v utorok 31. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu