Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SaS: Každým dňom sa potvrdzuje pravosť častí spisu Gorila

Poslanci za SaS
Poslanci za SaS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každým dňom sa potvrdzuje pravosť jednotlivých častí spisu Gorila, ktorý poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ.

Uviedla to hovorkyňa strany SaS Tatiana Tóthová v reakcii na kroky podpredsedu predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s., (SEPS) Igora Grošafta, poradcu ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) pre rómsku kriminalitu Milana Krajniaka a šéfa Nemocnice sv. Michala Stanislava Janotu.

Všetci dnes požiadali o uvoľnenie z funkcií. Ich mená sa spomínajú v údajnom dokumente Slovenskej informačnej služby (SIS) Gorila. V čase, keď mal vzniknúť, boli všetci títo funkcionári vo vedení Fondu národného majetku (FNM). Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) Krajniakovej žiadosti vyhovel. Jeho postoj si cení.

"V spise je spomínaný len okrajovo, žiadne provízie nebral, o to viac si cením jeho prístup. Myslím si, že verejnosť si od verejne činných osôb zaslúži iný prístup a postoj. Jeden postoj je - vyšetríme to, druhý je mlčanie, tretí je hľadanie výhovoriek," vysvetlil Lipšic. Podľa jeho slov si z vyjadrení politikov môže verejnosť urobiť vlastný názor.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár na kroky Krajniaka, Janotu a Grošafta reagoval slovami, že je to ich vec. Zdôraznil zároveň, že v záujme celej súčasnej koalície musí byť čo najrýchlejšie vyšetrenie celého prípadu. "Aby sme videli, čo z toho materiálu je pravda a čo výmysel," doplnil.

Minister Lipšic dnes povedal, že tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a prichádzajú z rôznych strán. Pripomenul, že ním zriadený vyšetrovací tím začal pracovať, preveruje finančné transakcie a postupuje veľmi razantne. "Očakávam spochybnenie vyšetrovania, rôzne tlaky, a to sa aj deje. Moja úloha je vyšetrovací tím izolovať od týchto tlakov na moju osobu i blízkych tak, aby mohli konať," povedal minister. Na otázku, kto tieto tlaky vyvíja, neodpovedal. V tejto súvislosti len poznamenal, že chce "oceniť postoj a odvahu špeciálnej prokuratúry a špeciálneho prokurátora Kováčika".

Podľa Lipšicových slov ak sú podozrenia v Gorile autentické, hovoríme o tom, že ekonomické rozhodnutia v tomto štáte neprijímajú zvolené reprezentácie, ale niekto v pozadí, niekto v bytoch. Dodal, že ide o podozrenie z obrovskej korupcie, ale sofistikovanej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu