Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Berényi: Je logické, aby Maďari v SR ovplyvňovali politické obsadenie v Maďarsku

József Berényi
József Berényi

BRATISLAVA – Predseda Strany maďarskej koalície (SMK) József Berényi považuje za logické, aby Maďari na Slovensku ovplyvňovali personálne obsadenie maďarskej politiky. Ako vysvetlil, na slovensko-maďarské vzťahy pôsobia tri centrá, a to Bratislava, Budapešť a Brusel.

"Nikto preto nemôže hovoriť, že prístup Maďarskej republiky voči Maďarom žijúcim na Slovensku nemá vplyv na život tejto menšiny," uviedol.

Reagoval tak na avizované rozšírenie volebného práva pre zahraničných Maďarov so štátnym občianstvom MR, ktoré, ako pripustil premiér Viktor Orbán, by sa malo začať riešiť na jeseň. V tejto súvislosti Berényi poukázal na to, že Slovensko v rokoch 1997 až 2005 umožnilo získať bez akýchkoľvek podmienok štátne občianstvo pre zahraničných Slovákov, takže sa následne mohli zúčastňovať na parlamentných voľbách.

"Tak prečo by taký právny systém nemohlo mať Maďarsko? Prečo by sme nemohli získať maďarské občianstvo a zúčastňovať sa na maďarských voľbách, keď zahraniční Slováci takéto právo majú?" zamyslel sa líder SMK. Napriek tomu nepredpokladá, že by Maďari na Slovensku začali kvôli tomu masívne žiadať o maďarské občianstvo. Jednak preto, že je ešte stále v platnosti novela zákona, ktorú prijala predchádzajúca vláda, a tá neumožňuje mať viac pasov, a jednak pre odmietavý postoj slovenskej verejnosti.

Podľa neho je omylom si myslieť, že by sa Maďari na Slovensku po získaní občianstva prikláňali k radikálom, ktorých by aj volili.

"Ľudia na miestnej úrovni chcú mať pokoj a žiť v porozumení so Slovákmi. To isté chcú aj na úrovni oboch štátov. Budú chcieť, aby MR vystupovala v záujme maďarskej menšiny, ale v rámci európskych noriem a oboch ústav. Aby ani na jednej strane nevyvolávali extrémistické strany zbytočné konflikty," podčiarkol. Domnieva sa, že účasť Maďarov žijúcich na Slovensku na maďarských voľbách môže mať za následok reálnejšiu maďarskú politiku nasmerovanú na skutočné potreby zahraničných Maďarov, a to bez zbytočných emócií a konfliktov.

"Slovenské obavy sú neopodstatnené, a len bránia podporiť v maďarských parlamentných voľbách normálne politické prúdy smerom k Slovensku a Maďarom žijúcim na Slovensku," konštatoval.

Berényi nevidí žiadnu reálnu hrozbu pre Slovensko, ktorá vyplýva z novej maďarskej ústavy a ani z možného rozšírenia volebného práva. "Jediná obava zo strany SMK je tá, aby volebná kampaň neprebiehala na území Slovenska," poznamenal s tým, že fyzická účasť maďarských politikov na južnom Slovensku by mohla vyvolať podobné konflikty, ako to bolo v prípade policajného zásahu proti maďarským futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede v novembri 2008. 

"V tomto smere sme informovali všetkých našich partnerov v Maďarsku, aby zákonom alebo kódexom riešili to, aby predvolebná kampaň prebiehala iba na území MR," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu