Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gubik z SMK zrejme príde o slovenské občianstvo

László Gubik získal v júli maďarské občianstvo Zobraziť galériu (2)
László Gubik získal v júli maďarské občianstvo (Zdroj: mvsz.hu)

BRATISLAVA - Prvý politik neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK) zrejme príde o slovenské občianstvo. Šéf pobočky SMK v Leviciach László Gubik priznal, že v júli získal maďarskú štátnu príslušnosť.

Strata slovenského občianstva mu hrozí podľa zákona, ktorý bol vlani prijatý ako odvetné opatrenie voči rozhodnutiu Budapešti priznávať občianstvo zahraničným Maďarom v zjednodušenom konaní.

"Dňa 19. júla som zložil v meste Soltvadkert občiansku prísahu," citoval dnes Gubika denník Sme. Politik to doložil fotografiou zo slávnostného aktu. Okrem straty slovenského občianstva Gubikovi podľa Sme hrozí na Slovensku aj pokuta 3319 eur, pretože získanie občianstva iného štátu úradom nenahlásil.

Gubik však dúfa, že Slovensko ho za získanie občianstva susedného štátu nepotrestá. "Pevne verím, že sa to nestane. Tento zákon pokladám za protiústavný. Moja vôľa je zostať občanom Slovenskej republiky. Chcem tu žiť, mať rodinu a pracovať," dodal. Ministerstvo vnútra SR doteraz eviduje deväť ľudí, ktorí stratili slovenské občianstvo, pretože získali maďarské.

Predseda slovenskej koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár v rozhovore pre maďarskojazyčný portál Bumm.sk odporučil všetkým, ktorí prišli o slovenské občianstvo, aby sa obrátili na súd. Ak sa títo ľudia rozhodnú získať späť odobranú štátnu príslušnosť právnou cestou, Most-Híd im ponúkne právnu pomoc, napísala dnes agentúra MTI. Kauza sa podľa Bugára môže dostať až pred Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Gubik si žiadosť o maďarské občianstvo podal najmenej dva mesiace potom, čo tak urobil predseda SMK József Berényi. Ten ale odmietol informovať, či občianstvo získal. Jeho strana v minuloročných voľbách zostala pred bránami parlamentu. Do snemovne sa ale dostala strana Most-Híd, ktorú založili niekdajší politici SMK a ktorej členmi sú aj Slováci nemaďarského pôvodu. Na viac než päťmiliónovom Slovensku žije asi polmiliónová maďarská menšina.

Zmiernenie podmienok pre získanie maďarského občianstva schválil parlament v Budapešti vlani v máji. Bývalá slovenská vláda pod vedením ľavicového premiéra Roberta Fica na to okamžite reagovala presadením vlastnej zákonnej úpravy, podľa ktorej majú slovenskí občania nadobudnutím nového občianstva prísť až na výnimky o slovenské štátne občianstvo. Existujúca koalícia pravého stredu, ktorej súčasťou je aj strana Most-Híd, plánovala slovenský zákon o občianstve zmierniť už skôr v tomto roku. Niektorí vládni poslanci ale požadovali zachovanie sankcií za nadobudnutie občianstva iného štátu, koalícia preto zmenu zákona odložila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu