Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Berényi zisťuje, či Slota nemá chorvátske občianstvo!

Ján Slota Zobraziť galériu (3)
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf SMK József Berényi podal na ministerstvo vnútra žiadosť o preskúmanie občianstva Jána Slotu, pretože je možné, že požiadal o chorvátske. V podaní uvádza, že Slota využíva honosnú vilu na chorvátskom ostrove Rab, ktorú mu požičiava chorvátska firma LAGANJ. Tú má vo vlastníctve Slotov beninský kamarát a spolupracovník.

V médiách je podľa Berényiho zdokumentované, že Slota vilu využíva už 14 rokov a podieľal sa aj na stavebnom dozore pri jej výstavbe a potom aj pri jej zariaďovaní. Berényi predpokladá, že Slota si vytvoril k miestu a Chorvátsku silnú emotívnu väzbu.

Cituje pritom vyjadrenie bývalej prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej, že "Ján Slota je slovenským zbohatlíkom a národným buditeľom chorvátskeho pobrežia". Berényi sa domnieva, že Slota chcel prejaviť svoje emotívne väzby k miestu a požiadal o chorvátske občianstvo. Berényi žiada ministerstvo vnútra, aby zistilo status Slotu ako predsedu SNS a odstránilo prípadný protiprávny stav.

SNS pred časom adresovala rezortu vnútra upozornenie, že je u predsedu SMK Józsefa Berényiho dôvodné podozrenie, že prijal maďarské občianstvo, čím stráca podľa zákona slovenské občianstvo. V takom prípade nemôže byť Berényi štatutárom politickej strany. Doteraz ním je. Ministerstvo vnútra sa dvakrát pýtalo poštou Berényiho na občianstvo, ale ten neodpovedal. Berényi odmieta povedať, či získal maďarské občianstvo, ale už 1. januára informoval, že žiadosť oň si podá.

Predseda SMK svojím konaním podľa hovorkyne SNS Jany Benkovej systematicky uráža ministerstvo vnútra. "Nielen touto svojou najnovšou žiadosťou, ale aj prístupom, keď odmieta odpoveď na žiadosť MV SR, či je už občanom Maďarskej republiky," hovorí Benková s tým, že Slota je na rozdiel od Berényiho občanom Slovenskej republiky, žiadneho iného štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu