Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič v paľbe kritiky, podľa SMK falšuje históriu!

Gašparovič označil Esterházyho za sympatizanta fašizmu
Gašparovič označil Esterházyho za sympatizanta fašizmu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič označil niekdajšieho predstaviteľa maďarskej menšiny v medzivojnovom Československu Jánosa Esterházyho za sympatizanta Hitlera a fašizmu. Hlava štátu v rozhovore pre časopis vydávaný Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov súčasne kritizovala odhalenie busty Esterházymu v Košiciach pri príležitosti 110. výročie jeho narodenia. Gašparovič svojimi výrokmi vyvolal odmietavé reakcie v Maďarsku, ale aj na Slovensku.

Esterházy je považovaný za kontroverznú osobnosť. Za vojnového Slovenského štátu síce ako jediný poslanec slovenského snemu v roku 1942 hlasoval proti deportáciám Židov, pred tým ale súhlasil s inými antisemitskými opatreniami. Pred vojnou usiloval o rozbitie Československej republiky, po vojne bol odsúdený za kolaboráciu a rozbíjanie republiky. Trest smrti mu bol zmiernený na doživotie, v roku 1957 zomrel v mírovskej väznici. Rodina grófa sa na Slovensku neúspešne snažila o jeho rehabilitáciu.

"Vystaviť sochu Esterházyho, ktorý bol vyznávačom Hitlera a fašizmu v Košiciach, je nesprávne," uviedol Gašparovič v rozhovore pre najnovšie vydanie dvojtýždenníka Bojovník, v ktorom kritizoval odhaľovanie sôch aj ďalším kontroverzným postavám slovenskej histórie.

Na jeho slová s nevôľou reagovala maďarská diplomacia, podľa ktorej podobné vyhlásenia neprispievajú k rozvoju vzájomných vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou. Gašparovičove výroky kritizovala aj maďarská opozičná strana LMP, na Slovensku zase neparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK).

"Esterházyho môže stotožniť s fašizmom len ten, kto nepozná jeho životnú púť alebo ten, kto zámerne falšuje históriu," uviedol predseda SMK József Berényi, ktorého zoskupenie, zastupujúce spolu s vládnou stranou Most-Híd polmiliónovú maďarskú menšinu na Slovensku, sa v minuloročných voľbách nedostalo do parlamentu. Esterházyho považuje za humanistu, ktorý sa vraj preukázateľne opakovane ohradil voči fašizmu a za vojny pomáhal utečencom.

Esterházyho busta bola odhalená v Košiciach tento rok v marci. Slávnostný akt sprevádzali protesty a piskot jeho kritikov. Bustu niekoľko dní po inštalácii jej odporcovia poliali červenou farbou, čo tiež nezostalo bez povšimnutia maďarského ministerstva zahraničia.

Hovorca slovenského prezidenta Marek Trubač pre maďarskú agentúru MTI vyhlásil, že Gašparovič svoj názor vytvorený na Esterházyho nebude meniť. Podľa hovorcu na Slovensku vnímajú Esterházyho ako vojnového zločinca pre jeho podporu fašistickej ideológie.

"Nepopierame, že Esterházy bol jediný, ktorý v roku 1942 hlasoval proti deportácii židov, súčasne však je na Slovensku každému jasné, že Esterházy vítal medzi prvými Horthyho fašistické vojská, ktoré obsadili Košice," dodal pre MTI Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu