Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Schôdza sa skončila, poslanci majú voľno do septembra

Posledná schôdza parlamentu pred prázninami sa skončila Zobraziť galériu (2)
Posledná schôdza parlamentu pred prázninami sa skončila

BRATISLAVA - Po desiatich rokovacích dňoch sa dnes skončila 20. schôdza Národnej rady SR, posledná predprázdninová. Poslanci teda môžu vyraziť na dovolenky. Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) poprial poslancom príjemné prázdniny, podľa plánu by sa mali stretnúť opäť o necelé dva mesiace, šiesteho septembra.

Na záver schôdze poslancov potrápil nezávislý poslanec Igor Matovič. Na protest proti presunutiu poslaneckých návrhov na septembrovú schôdzu čítal rozsiahlu dôvodovú správu a spoločnú správu k novele Trestného poriadku.

Prestal až vtedy, keď ho kolegovia upozornili, že za presunutie hlasoval aj on. Neskôr, keď zistil, že v skutočnosti za presunutie nehlasoval, sa opätovne dožadoval slova. Parlamentné procedúry mu to však neumožnili.

Hoci schôdza trvala o tri rokovacie dni dlhšie, než vedenie parlamentu pôvodne plánovalo, poslancom sa nepodarilo prediskutovať všetky predložené body. Zákonodarcovia totiž presunuli poslanecké návrhy zákonov, vrátia sa k nim v septembri. Rozhodovať vtedy budú o zrušení tzv. Mečiarových amnestií či vlastnej priestupkovej imunity aj o okresaní rodičovského príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa pre nezamestnaných rodičov.

Na stôl sa po prázdninách vráti aj opozičný návrh novely ústavy, ktorým poslanci za Smer-SD reagujú na nové znenie maďarskej ústavy. Do slovenského ústavného textu by podľa nich malo pribudnúť ustanovenie, ktoré výslovne uvádza, že Slovensko uznáva menšinové práva len na individuálnom základe.

Na september sa presunulo aj rokovanie o novele zákona o poľovníctve, ktorou sa majú sprísniť podmienky pre strieľanie psov a mačiek v poľovníckych revíroch. Rovnako obišli návrhy Obyčajných ľudí na zmenu volebného zákona a na skresanie platov multifunkcionárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu