Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič ide proti obyčajným ľuďom, tvrdí AESP

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Emitenti gastrolískov protestujú proti zrušeniu povinnosti vydávať zamestnancom gastrolístky, ako to žiada nezávislý poslanec a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

"Nahradením gastrolístkov hotovosťou stratia zamestnanci svoj najvýznamnejší benefit. Ľudia budú chodiť na obedy menej. Spôsobí to aj výrazné zníženie tržieb reštaurácií a mnohé z nich budú nútené zatvoriť svoje prevádzky," tvrdí predseda Asociácie emitentov stravovacích poukážok (AESP) Štefan Petrík v tlačovej správe, ktorú dnes zaslal s dodatkom, že Matovičove kroky idú proti obyčajným ľuďom.

Petrík s odvolaním na prieskum agentúry GfK tvrdí, že 69 percent ľudí by v prípade nahradenia gastrolístkov finančným príspevkom chodilo do reštaurácií menej. "Takýto pokles návštev a útrat v reštauráciách by napríklad v roku 2012 pre slovenské stravovacie zariadenia znamenal pokles ich tržieb o približne 209 miliónov eur. Takýto obrovský výpadok tržieb by mal na ne likvidačný účinok. Mnohé by museli zavrieť a samozrejme prepustiť svojich pracovníkov," píše sa v správe.

Vyplácanie stravného v hotovosti by podľa Petríka spôsobilo, že ľudia budú chodiť na teplé obedy menej pravidelne, čo sa negatívne odrazí na zdravotnom stave obyvateľstva. "Spôsobí to zvýšenie výdavkov na zdravotníctvo ako dôsledok ochorení spôsobených zmenou stravovacích návykov,“ dodáva Petrík.

Vydavatelia gastrolístkov vyčíslili aj následky, ktoré bude mať zrušenie povinného vydávania gastrolístkov na slovenskú ekonomiku. Z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu podľa nich stúpne práceneschopnosť o 280-tisíc dní a náklady na zdravotnú by stúpli o 26 miliónov eur. Pre nižšiu produktivitu práce by sa podľa Petríka HDP prepadol o 23 miliónov eur. Zisk v reštauračnom sektore by podľa Petríka klesol o 50 miliónov eur, mzdy by sa znížili spolu o 45 miliónov eur a výber odvodov by sa prepadol o 10,6 milióna eur.

Podobný názor ako AESP formulovala aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). "Obávame sa, že finančný príspevok sa minie účelu, ktorým je stravovanie zamestnancov, čo sa neskôr určite negatívne odrazí na ich zdravotnom stave, znížení pracovných výkonoch a v konečnom dôsledku na zvýšení nákladov pre zamestnávateľov, napríklad z dôvodu vyššieho čerpania práceneschopnosti zamestnancami," povedal generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Zrušenie povinnosti vydávať zamestnancom gastrolístky je jedna z Matovičových podmienok pre podporu novely Zákonníka práce, o ktorej by mal parlament hlasovať na budúci týždeň. Navrhuje, aby zamestnanci namiesto stravných lístkov dostávali finančný príspevok na stravu, z ktorého by sa neplatili dane ani odvody. Na tejto požiadavke je podľa neho v koalícii už dohoda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu