Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vydieranie poslancov pri voľbe GP bude pokračovať, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Ak si koaliční poslanci v utorok pri tajnej voľbe preberú hlasovacie lístky, ale nevhodia ich do urny, Smer-SD to bude považovať za zmarenie tajnej voľby a podporí podanie na Ústavný súd SR, aby sa tajná voľba opakovala.

"Ak zrealizujú vytiahnutie lístkov, budeme považovať túto voľbu za zmarenú, za realizáciu kontrolných mechanizmov, ktoré ústavný súd výslovne zakázal," povedal dnes predseda strany Robert Fico s tým, že v takomto prípade je strana pripravená podať návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Fico sa nazdáva, že neodovzdanie lístkov je jediný spôsob, ako môže koalícia vydierať svojich vlastných poslancov, čo by chceli podporiť kandidáta, ktorého považujú za najlepšieho.

Plán zmariť tajnosť volieb si opozičný líder vyvodil z dnešných slov predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. „Pre Slovensko bude dobré, keď vydržíme. Budem robiť maximum, aby sme vydržali,“ vyhlásil Dzurinda. Radičovej Fico pripomenul jej výroky o tom, že voľba prebehne tajne, nebudú sa realizovať žiadne kontrolné mechanizmy vrátane vynášania hlasovacích lístkov. Koaličnú štvorku označil za "vládu vydieranej väčšiny", ktorá sa k zmareniu tajnej voľby uchyľuje preto, že nie je schopná zabezpečiť zvolenie vlastného kandidáta ani nezvolenie opozičného a bojí sa, že bez kontroly sa budú jej poslanci správať inak, ako si to predstavujú koaliční lídri. "Nie sú zjavne schopní zvoliť generálneho prokurátora a preto ho spoločne s Ivetou Radičovou vyhnali z Národnej rady SR," komentoval vzdanie sa kandidatúry koaličného kandidáta Jozefa Čentéša.

Na margo premiérkou avizovanej žaloby na Fica pre výroky, ktoré z jeho úst zazneli 13. mája, predseda Smeru-SD povedal, že jej odpúšťa. "Viem si predstaviť, v akom ťažkom duševnom rozpoložení je premiérka, preto jej odpúšťam takéto nezmyselné nápady," vysvetlil svoj postoj. Radičová dnes totiž oznámila, že Fico na jej adresu hovorí nepravdy a neopodstatnene útočí. "Už toho bolo dosť!" odkázala mu s dodatkom, že na predsedu strany Smer-SD pre jeho výroky pripravuje žalobu. Fico 13. mája povedal, že Čentéšovo vzdanie sa kandidatúry je nerešpektovanie nálezu Ústavného súdu SR a je právne neúčinné, pretože sa neudialo pred druhým decembrom 2010. Zároveň povedal, že súhlas na kandidovanie na post generálneho prokurátora Čentéš nevzal späť slobodne, ale požiadala ho o to Radičová. Podľa Radičovej však v slobodnej spoločnosti nikoho nemožno nútiť, aby bol do určitej funkcie volený.

Generálneho prokurátora budú poslanci voliť v utorok 17. mája, keďže koaličný kandidát Čentéš svoj súhlas s kandidatúrou stiahol, jediným adeptom na tento post je opozíciou navrhnutý Dobroslav Trnka. Pri hlasovaní o generálnom prokurátorovi sa bude zároveň rozhodovať o zotrvaní premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) v úrade, avizovala totiž, že po jeho zvolení podá demisiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu