Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čentéša na odstúpenie prinútila Radičová, myslí si Fico

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico

BRATISLAVA - Koaličného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša k odstúpeniu prinútila premiérka Iveta Radičová, pretože on sám ešte vo štvrtok o vzdaní sa kandidatúry neuvažoval, vyhlásil dnes predseda Smeru-SD Robert Fico. Fico ostro zaútočil na Radičovú, keď ju opakovane označil za „nenormálnu,“ „premiérku-klamárku“, ktorá "národ sústavne klame".

„Ak zmaria voľbu, je to dôvod úplne prvý na odvolanie Ivety Radičovej. Návrh bude podaný hneď v utorok alebo v stredu ráno,“ vyhlásil.

„Včera povedal, že sa neplánuje kandidatúry vzdať, ak sa dnes vzdal, nebolo to jeho slobodné rozhodnutie, ale ho niekto o to požiadal a úplne smiešne sa vyhovoril na akúsi korupciu,“ povedal expremiér. Ako dodal, žiadne informácie o korupcii nemá. „V strane sme presvedčení, že sa vzdal na pokyn predsedníčky vlády, ktorá sa trasie od strachu, čo s ňou bude. (...) Inak hrozí, že v utorok si urobí rozlúčkový večierok,“ opísal, čo si myslí o motívoch Radičovej.

Fico sa nazdáva, že odstúpenie Čentéša je nerešpektovaním nálezu Ústavného súdu, ktorý nariadil, aby sa veci vrátili do stavu pred druhým decembrom. „Je to právne neúčinné, musel by to učiniť pred druhým decembrom,“ myslí si opozičný líder. Ako dodal, koaliční poslanci sa na voľbách bez Čentéša nezúčastnia, parlament nebude uznášaniaschopný, čo vyústi do opakovania voľby. „Potrebujú čas, odkladajú problém, pretože majú obrovské problémy vo vnútri,“ vysvetlil si Fico konanie koalície. Tieňový minister spravodlivosti Róbert Madej pripustil, že ak na hlasovacích lístkoch nebude Čentéšovo meno, vyústi to do ďalšieho podania na ÚS.

Čentéš je podľa Fica osobným kandidátom Radičovej, ktorá je podľa neho „nenormálna, nenormálna, nenormálna,“ a označil ju za „premiérku-klamárku“, ktorá národ sústavne klame. Konanie Čentéša podľa Fica znamená, že sa stal nástrojom na zmarenie tajnej voľby a preto by boli jeho rozhodnutia na čele generálnej prokuratúry mimoriadne nebezpečné.

Čentéš sa dnes stretol so Sulíkom, aby mu oznámil, že sťahuje svoj súhlas s kandidatúrou na post generálneho prokurátora, jediným kandidátom tak zostal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. „Táto voľba je pod takými podozreniami z údajného podplácania a z údajného vydierania poslancov, navyše prebieha to vyšetrovanie, on s takouto voľbou nechce byť spájaný,“ tlmočil Sulík Čentéšove dôvody. Sulík je presvedčený, že Čentéšovo rozhodnutie je ústavne v poriadku a ku kandidatúre ho nemôže prinútiť ani ústavný súd. Opakovaná tajná voľba vyplývajúca z rozhodnutia ústavného súdu sa bude konať v utorok 17. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu