Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

TOTO sa bude diať s telom zosnulej kráľovnej Alžbety II. (†96): Charlesa a rodinu čakajú tieto zmeny!

Britská kráľovná Alžbeta II. odišla na večnosť. Zobraziť galériu (7)
Britská kráľovná Alžbeta II. odišla na večnosť. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Oznámením o úmrtí kráľovnej Alžbety II. vstúpila Británia do 10-dňového smútku. Pred Buckinghamským palácom sa schádzajú davy ľudí, ktorí jej smrť oplakávajú. Priaznivci najdlhšie vládnucej britskej panovníčky však budú mať možnosť vzdať jej hold aj priamo pri jej truhle. Jej nástupca - kráľ Charles III. na smútenie veľmi čas mať nebude. Čakajú ho totiž viaceré povinnosti.

Viac o úmrtí Alžbety II. nájdete TU!

Oficiálne stretnutia sú zrušené, vlajky na významných budovách sú spustené na pol žrde, celá krajina sa ponorila do smútku...

Čo sa bude diať s telom kráľovnej? 

Plán postupu, čo sa bude diať s telom kráľovnej, nesie názov Unicorn (Jednorožec). Podľa medializovaných informácií po 48 hodinách od úmrtia bude telo Alžbety II. zo zámku Balmoral prevezené do zámku Holyrood. Neskôr ho presunú do Katedrály sv. Gulesa v Edinburzgu. Tam sa uskutoční smútočná bohoslužba pre smútiacich členov rodiny. 

Po obrade bude rakva britským kráľovským vlakom prevezená do Londýna. Čestná stráž bude stáť na každej jednej stanici, ktorou spomínaný vlak prejde. 

Rakva s telom panovníčky bude umiestnená v Buckinghamskom paláci. Na šiesty deň by sa mal konať špeciálny sprievod od Buckinghamského paláca k budove parlamentu. Tam bude tri dni vystavená, aby sa s ňou verejnosť mohla rozlúčiť. 

Pohreb kráľovnej Alžbety II. 

Podľa protokolu by sa mal konať vo Westminsterskom opátstve v Londýne, na desiaty deň od úmrtia. Zároveň bude vyhlásený deň štátneho smútku. Jej rakva bude po pohrebe uložená v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor. 

Verejnosť takto smúti za kráľovnou.
Zobraziť galériu (7)
Verejnosť takto smúti za kráľovnou.  (Zdroj: SITA / AP)

Verejnosť takto smúti za kráľovnou.
Zobraziť galériu (7)
Verejnosť takto smúti za kráľovnou.  (Zdroj: SITA / AP)

Princ Charles - teraz už Kráľ Charles III. 

Ako informuje BBC, Charles sa stal panovníkom bezprostredne po kráľovninej smrti. Nárok na trón mu vzniká bez akýchkoľvek ceremónií. Bolo potrebné, aby si určil meno. Na výber mal mená Charles Philip, Arthur, George. Napokon sa rozhodol, že sa bude volať kráľ Charles III..

Alžbeta II. vo svojom prejave pri príležitosti výročia 70. rokov na tróne uviedla: „Keď sa môj syn Charles v plnom rozsahu stane kráľom, viem, že jemu a jeho manželke Camille poskytnete rovnakú podporu, akú ste poskytli mne.” 

Za kráľa by mal byť Charles oficiálne vyhlásený do 24 hodín od smrti kráľovnej. Ceremoniál sa bude konať v Paláci sv. Jakuba v Londýne. Zúčastniť sa na ňom môže zhruba 700 ľudí. Charles na ňom ale nebude. Lord predseda Tajnej rady (skupina vysokopostavených poslancov, štátnych úradníkov, komisárov Spoločenstva národov) oznámi úmrtie kráľovnej a prečíta vyhlásenie. 

O deň neskôr sa koná Prístupová rada, ktorej sa už okrem Tajnej rady účastní aj samotný panovník. V rámci ceremoniálu urobí vyhlásenie a zloží prísahu na zachovanie škótskej cirkvi. Po tomto úkone bude Charles vyhlásený za nového kráľa. Špeciálne zvolený úradník z balkóna paláca zvolá - Boh ochraňuj kráľa! - a zaznie národná hymna. Následne na to na určených miestach zaznejú delové salvy.    

Tri dni po úmrtí kráľovnej začne Charles III. svoju cestu po celej krajine. Po návrate by mal vystúpiť so špeciálnym prejavom v televízii. 

TOTO sa bude diať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Kedy bude Charles oficiálne korunovaný, zatiaľ nevedno. Na akt je totiž potrebné všetko dôkladne pripraviť. Veľkolepá udalosť bude prebiehať vo Westminsterskom opátstve a Charles bude 40. korunovaným panovníkom. Počas bohoslužby arcibiskup z Canterbury nasadí panovníkovi na hlavu korunu sv. Eduarda. Tá váži viac ako 2 kg a je z roku 1661. Panovník bude pomazaný špeciálnymi olejmi a pred celým národom zloží korunovačnú prísahu. V rukách by mal v tom čase mať aj guľu a žezlo. 

Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu - teraz už kráľovná manželka

Viacerí jedinci očakávali, aký titul dostane Charlesova žena - Camilla. Tá už viac nie je označovaná ako vojvodkyňa, ale jej titul znie kráľovná manželka. 

TOTO sa bude diať
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Princ William a Catherine, vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge -  teraz už vojvoda a vojvodkyňa z Cornwallu

Princ William sa od teraz stáva priamym následníkom trónu. Zdedil tak titul po svojom otcovi. Rovnako tak aj jeho manželka Catherine je od teraz Vojvodkyňa z Cornwallu. 

Princ William
Zobraziť galériu (7)
Princ William  (Zdroj: SITA)

Britániu čakajú aj tieto zmeny

Súčasné britské bankovky s podobizňou kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, naďalej zostávajú zákonným platidlom. Oznámila to na svojej webovej stránke Bank of England (BoE) s tým, že o ďalších krokoch bude informovať po skončení obdobia smútku.

Banka pripomenula, že Alžbeta II. bola prvým monarchom, ktorý sa objavil na jej platidlách. Guvernér BoE Andrew Bailey v mene banky a jej zamestnancov zároveň vyjadril úprimnú sústrasť kráľovskej rodine. „S hlbokým zármutkom som sa dozvedel o smrti Jej Veličenstva kráľovnej... Pre väčšinu z nás je to jediná hlava štátu, ktorú sme poznali, a budeme si ju pamätať ako inšpiratívnu osobnosť pre našu krajinu a Spoločenstvo národov, uvádza sa vo vyhlásení BoE.

V platnosti takisto zostávajú známky s podobizňou kráľovnej vydané Kráľovskou poštou (Royal Mail). Tú však postupne nahradí podobizeň jeho syna Charlesa, ktorý sa v okamihu jej smrti stal novým monarchom. Keďže Alžbeta II. bola na tróne 70 rokov, mnohí Briti zažijú takúto zmenu na známkach prvýkrát vo svojom živote, poznamenal nemecký denník Kieler Nachrichten.

Zmeny neobídu ani slávne britské liatinové červené poštové schránky, nesúce na prednej strane iniciály panovníka, za vlády ktorého boli umiestnené. Tie z čias Alžbety II. majú nápis "EIIR" (Elizabeth II Regina, Regina je latinsky kráľovná). V uliciach sa však stále nájdu aj schránky s písmenami "GVIR", čo znamená George VI Rex, teda kráľ Juraj VI. (Rex je latinsky kráľ). Juraj VI. bol otcom Alžbety II.

Zmeniť sa bude musieť aj text britskej hymny. Ak je monarchom muž, spieva sa v nej "God save the King" (Bože, ochraňuj kráľa), ak žena, verš sa mení na "God save the Queen"  (Bože, ochraňuj kráľovnú).

Viac o téme: Alžbeta II.Zomrela Kráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu