Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda chce v agropolitike výrazne zvýšiť potravinovú bezpečnosť Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Základným strategickým cieľom v oblasti pôdohospodárstva bude výrazne zvýšiť potravinovú bezpečnosť Slovenska. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR na roky 2023 až 2027, ktoré v pondelok schválila vláda.

"Vláda preto sústredí svoju podporu tohto odvetvia na to, aby Slovensko ako vidiecka krajina dokázalo naplno využiť svoj agrárny a lesnícky potenciál, a to nielen v smere zvyšovania jeho podielu na tvorbe HDP, ale aj v smere napĺňania sociálneho rozmeru tohto odvetvia vo vidieckom priestore, s cieľom udržať ľudí na vidieku a zásadným spôsobom zatraktívniť prácu v tomto odvetví," uviedol vládny kabinet.

Archívne video:

Akonáhle nastanú výkyvy v potravinách, nastúpi štát s regulačnými opatreniami, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vláda svoju pozornosť a podporné mechanizmy sústredí najmä na pokračovanie procesu komplexných pozemkových úprav zameraných nielen na vytváranie vhodných pozemkovoprávnych podmienok pre hospodárenie na pôde, ale aj na budovanie spoločných zariadení ako významného faktora ekologickej stability územia a nástroja protieróznych a vodozádržných opatrení.

Bude zabezpečený dôsledný monitoring cien potravín

"Za jeden z rozhodujúcich nástrojov štátnej pozemkovej politiky vláda považuje Slovenský pozemkový fond (SPF), a preto sústredí svoju pozornosť a legislatívnu iniciatívu na ozdravný a transformačný proces tejto inštitúcie," uviedla vláda v PVV.

Vláda chce tiež zabezpečiť dôsledný monitoring vývoja cien základných potravín. V prípade neprimeraného zdražovania prijme nevyhnutné opatrenia na nápravu tohto stavu. Vláda využije svoju legislatívnu iniciatívu na vytvorenie právneho rámca transformácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na modernú agentúru tohto storočia.
 

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyAgropolitikaPotravinová bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu