Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prioritou vlády bude stabilné podnikateľské prostredie, ale aj inovácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Jedným z hlavných predpokladov udržateľného hospodárskeho rastu a nízkej miery nezamestnanosti je legislatívna stabilita prostredia. Vláda ju chce zaistiť obmedzením používania inštitútu skráteného legislatívneho konania a zabránením obchádzania diskusie so sociálnymi partnermi. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa chce venovať aj podpore inovácií, ktoré vníma ako kritický faktor udržateľného hospodárskeho rastu. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré v pondelok schválila vláda.

Vláda avizuje možné zmeny v úprave limitu obratu pre povinnú registráciu platiteľa dane z pridanej hodnoty (DPH) a zváži tiež možnosti úpravy limitu paušálnych výdavkov pre fyzické osoby - podnikateľov. Stimulovať súkromné investície by podľa vlády mohlo rozšírenie možností zrýchleného odpisovania hmotného a nehmotného majetku či rozšírenie možností a uvoľnenie limitov pre vykázanie daňovej straty.

Archívne video:

Brífing predsedu vlády SR Roberta Fica na rezorte obrany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


V dlhodobých prioritách sa vláda zamerala na zamestnancov. Okrem iného chce vytvárať tlak na rast miezd v nadväznosti na rast výkonnosti a zlepšovanie pracovných podmienok vrátane sociálnych benefitov. K zaisteniu dostatku zamestnancov by malo prispieť aj celoživotné vzdelávanie, zvýšenie motivácie a podmienok pre dlhodobo nezamestnaných opätovne sa vrátiť do zamestnania či zamestnávanie cudzincov. Kabinet plánuje pripraviť pravidlá na získavanie pracovných povolení cudzincov, odbúravanie existujúcich prekážok v uznávaní kvalifikácií a iných administratívnych bariér.

Cieľom je zvýšenie efektivity verejných zdrojov

Cieľom vlády je tiež zvýšiť efektivitu verejných zdrojov vynakladaných na podporu inovácií a prepojenie tvorby inovácií s potrebami hospodárskej praxe. Nový kabinet preto prehodnotí posilnenie investícií podnikov do výskumu, vývoja a inovácií daňovými úľavami.

Zmeniť by sa mal aj zákon o významných investíciách, ktorého novela má podľa vlády posilniť účinnosť investičnej podpory. Vláda chce podporiť aj rozšírenie úlohy skupiny Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, Slovenského investičného holdingu a Exportno-importnej banky Slovenskej republiky tak, aby sa vytvoril komplexný a účinný finančný nástroj štátu na podporu domácich podnikateľských aktivít pre inovatívne malé, stredné a veľké podniky.

Viac o téme: PodnikanieProgramové vyhlásenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu