Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda chce pripraviť dlhodobú stratégiu rozvoja zdravotníctva

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dlhodobá stratégia rozvoja zdravotníctva, stabilizácia zdravotníckeho personálu, zvýšenie kapacít na zdravotníckych školách aj ich adekvátne financovanie, stabilné a predvídateľné financovanie sektora či rozhodnutie o novej nemocnici v Bratislave sú prioritami vlády. V rámci strednodobých a dlhodobých cieľov chce pokračovať v plnení míľnikov plánu obnovy, venovať sa prevencii duševného zdravia či zaviesť na základných školách výuku o zdraví. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré kabinet v pondelok schválil.

"Ambíciou vlády je odpolitizovanie rezortu zdravotníctva. (...) Vláda preto pripraví dlhodobú stratégiu rozvoja zdravotníctva, ktorá bude výsledkom konštruktívneho dialógu o plánovaných krokoch s celým politickým a odborným spektrom a každým z relevantných subjektov, ktoré v zdravotníctve pôsobia, aby zabezpečila stabilitu a kontinuitu začatých procesov naprieč viacerými volebnými obdobiami," uvádza sa v dokumente.

Archívne video:

Zuzana Dolinková o po vládnom stretnutí (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Pri snahe o personálnu stabilizáciu chce vláda nastaviť podmienky, ktoré budú atraktívne pre absolventov a zároveň zastavia odchod odborníkov do zahraničia. Plánuje napríklad úpravu kompetencií zdravotníckych povolaní. Pri vzdelávaní vláda sľubuje prípravu inovácií a zvýšenie nedostatočných kapacít na zdravotníckych školách či univerzitách. "Nastavíme adekvátne podmienky financovania vzdelávania medikov tak, aby lekárske fakulty boli motivované prijímať viac slovenských študentov a zároveň zatraktívnime rezidentské štúdium pre mladých lekárov a sestry," priblížil kabinet.

Stabilita financovania zdravotníctv

Ďalšou prioritou vlády je stabilita a predvídateľnosť financovania zdravotníctva. Plánuje zadefinovať výšku celkových zdrojov a určiť pravidlá pre efektívne spravovanie zdrojov verejného zdravotného poistenia. Medzi krátkodobé priority vlády patrí aj prijatie rozhodnutia o Národnej univerzitnej nemocnici v Bratislave.

V rámci strednodobých cieľov si vláda ako prioritu vytýčila napríklad rozšíriť skríningové programy o skríning pľúc, žalúdka a prostaty či aktualizovať katalóg ambulantných výkonov. Zároveň chce pripraviť reformu špecializovanej ambulantnej starostlivosti a zrealizovať schválenú koncepciu všeobecnej ambulantnej starostlivosti. "Kľúčovým opatrením v týchto segmentoch bude aj presun kompetencií medzi zdravotníckym a nezdravotníckym personálom," dodal kabinet. Plánuje pokračovať v reforme nemocníc a tiež hľadať alternatívne zdroje financovania výstavby a modernizácie nemocníc.

Zavedú centrálne nákupy liekov

S cieľom optimalizovať a zjednocovať procesy na zabezpečenie udržateľného fungovania nemocníc chce vláda zaviesť centrálne nákupy liekov, špeciálneho materiálu a techniky. Vytvoriť chce aj podmienky pre rýchlejší vstup inovatívnych liekov na trh či zaviesť motivačné mechanizmy pre vstup nových generických a biologicky podobných liekov. Plánuje tiež napríklad zefektívniť systém prehodnocovania a kategorizácie cien a úhrad liekov či iniciovať na európskej úrovni rokovania o reexporte.

Vláda chce pripraviť dlhodobú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Vláda vzhľadom na starnúcu populáciu očakáva zvýšený dopyt služieb zdravotno-sociálnej starostlivosti, preto tomu chce v rámci dlhodobých cieľov prispôsobiť jej financovanie. K riešeniu problému má prispieť aj efektívne využitie kapacít kúpeľných zariadení. Rezort podotkol, že najefektívnejším nástrojom na zlepšenie zdravotného stavu populácie je osveta a vzdelávanie občanov. Plánuje preto systematickú osvetu a edukáciu občanov v oblasti zdravovedy. Výuku chce integrovať do vzdelávacieho systému na základných školách.
 

Viac o téme: ZdravotníctvoProgramové vyhlásenie vládyZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu