Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOĽBY 2022 v Bratislavskom kraji ONLINE: Je rozhodnuté, pozrite si výsledky

Juraj Droba Zobraziť galériu (39)
Juraj Droba (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Spojené voľby nepriniesli na úrovni župy veľké prekvapenie. Podľa prognóz zostáva županom doterajší predseda BSK Juraj Droba. Na komunálnej úrovni čísla zatiaľ nahrávajú súčasnému primátorovi Matúšovi Vallovi.

 


  • v Bratislavskom kraji už tiež uzavreli volebné miestnosti 
  • celý deň pre vás sledujeme dianie z hlavného mesta a kraja
  • v kraji k zmene nepríde, súčasný župan Juraj Droba obhájil svoj post
  • k zmene nepríde ani v kresle primátora a naďalej ním zostáva Matúš Vallo

Slovensko odvolilo. Sledujte s nami výsledky a reakcie na voľby 2022

Výsledky volieb môžete sledovať na tomto linku.

13:00 Starostom Záhorskej Vsi, v najzápadnejšej obci na Slovensku, ostáva Boris Šimkovič. Kandidát koalície Hlas-SD, Smer-SD a SNS získal takmer 52 percent platných hlasov. Na čele obce ostáva už šieste volebné obdobie. 

12:50  Starostkou najmladšej obce v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) Nový Svet v okrese Senec ostáva Zuzana Pavleová. Pri volebnej účasti na úrovni takmer 72 percent získala vyše 69,6 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov spojených volieb, potvrdených štátnou volebnou komisiou.

TB Štátnej volebnej komisie o výsledkoch spojených komunálnych volieb 2022 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:20 V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto primátor Matúš Čupka poďakoval za obrovskú podporu. V miestnom zastupiteľstve získala jeho koalícia 23 z 25 kresiel. "V prvom rade je táto podpora pre nás všetkých obrovským záväzkom a prijímame ju s pokorou." povedal s tým, že takouto cestou sa chce  poďakovať aj staronovému primátorovi Matúšovi Vallovi. "Bez jeho vkladu a líderstva by sme takýto jednoznačný výsledok nedosiahli."

 

❤ĎAKUJEME TI NOVÉ MESTO❤ 👏Aj v mene našich kandidátiek a kandidátov by sme sa vám chceli poďakovať za obrovskú podporu,...

Posted by Matúš Čupka je Team Bratislava on Sunday, October 30, 2022

11:20 Starosta Ružinova Martin Chren ďakuje v prvom rade za účasť v spojených komunálnych a župných voľbách v Ružinove a za podporu pre pokračovanie v práci. "Historicky žiaden starosta Ružinova nezískal podporu ani 10 tisíc hlasov. Vy ste mi ich hodili 19 283. Zodpovednosť, ktorú mám za výkon funkcie starostu byť pripravený odovzdať Ružinov v lepšom stave, než v akom som ho po voľbách preberal," vyjadril sa s tým, že záväzok je teraz o to silnejší, o čo väčšiu podporu mu dali voliči. 

 

Vážení susedia, milí Ružinovčania, ďakujeme! Ďakujem vám v prvom rade za účasť v spojených komunálnych a župných...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Saturday, October 29, 2022

11:00 Primátor Stupavy Peter Novisedlák ďakuje aj tým spoluobčanom, ktorý sa zúčastnili volieb a dali hlas inému kandidátovi. Ako ozrejmil, bude pracovať rovnako pre všetkých. "Milí priatelia, ďakujem za prejavenú dôveru v dnešných komunálnych voľbách na post primátora mesta Stupava. Veľmi si vážim každý hlas a budem robiť všetko, čo je v mojich silách, aby som zlepšoval kvalitu života našich obyvateľov."

10:50 Mestá Stupavu, Modru a Svätý Jur v Bratislavskom samosprávnom kraji povedú v nasledujúcom volebnom období tí istí primátori. V Stupave si za primátori občania zvolili Petra Novisedláka (51,77%). Svoj post obhájil aj Juraj Petrakovič v Modre, ktorému sa podarilo získať 87,31 percenta hlasov. Na ďalšie štyri roky sa nemení ani primátor vo Svätom Jure. Stal sa ním Šimon Gabura, ktorý dosiahol takmer maximálnu možnú dôveru obyvateľov (94,81%).

10:30 Staronový starosta bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves Dárius Krajčír poďakoval za každú podanú ruku a za všetko, čo sa spoločnými silami podarilo zrealizovať. "Spolu v nasledujúce roky Devínsku urobíme ešte lepším miestom pre život každého z nás. Pretože Devínska bude pre mňa i pre zvolených poslancov vždy na prvom mieste. Ďakujem za každý jeden hlas aj konštruktívnu kritiku."

10:20 Za dôveru voličov ďakuje aj starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matej Vagáč. Je odhodlaný slúžiť Staromešťankám a Staromeštanom najlepšie, ako dokáže. "Sú pred nami 4 roky zmien, 4 roky spolupráce a napredovania našej mestskej časti. Teším sa, že som o vašu podporu mohol zabojovať s tímom ľudí, ktorí sú čestní, zodpovední a pracovití," vyjadril sa na sociálnej sieti Facebook. 

 

❤️Veľké ďakujem za dôveru❤️

Posted by Matej Vagač on Sunday, October 30, 2022

10:10 Starostka Karlovej Vsi Dana Čachojová si podľa svojich slov pripísala vo voľbách neskutočných 85,5% hlasov. Veľmi za to ďakuje a naozaj ťažko sa jej hľadajú slová na toľký prejav dôvery. "Je to znakom, že naša každodenná práca prináša skutočné ovocie a zároveň vyjadrenie obrovskej podpory."

09:50 V okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja dôjde k zmene na primátorskej stoličke v Pezinku a Senci. Primátorom Pezinka sa stal Roman Mács, ktorý získal 50,27 percenta hlasov. Na sociálnej sieti uviedol, že hlasy od voličov prijíma s veľkým rešpektom a pokorou. Zároveň si uvedomuje zodpovednosť, ktorú vložili do jeho rúk. Senec povedie v nasledujúcom volebnom období Pavol Kvál. Podporu mu vyjadrilo 32,97 percenta hlasujúcich. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR.

09:30  Starostom Malaciek sa stal Juraj Říha, ktorý obhájil svoj post so ziskom 79,81 percenta hlasov. "Získal som spolu s doterajšími poslancami silný mandát viesť Malacky aj ďalšie štyri roky. Síce je slovenská spoločnosť veľmi polarizovaná a pred nami zložité obdobie, verím, že napokon bude pre naše mesto úspešné," uviedol na sociálnej sieti. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR.

09:00 Víťaz volieb na post starostu v Petržalke Ján Hrčka sa na sociálnej sieti Facebook všetkým ľuďom poďakoval za účasť, dôveru a trpežlivosť pri čakaní, ktoré vzniklo spojením volieb ako aj chybným rozhodnutím o počte zástien vo volebných miestnostiach. "Aj keď sme ich žiadali viac, štát ako obvykle poslal len tri a my sme neboli dostatočne dôsledný - mrzí ma to. Urobím všetko preto, aby sa už takáto chyba neopakovala," vyjadril sa s tým, že sa bude maximálne snažiť zlepšovať veci. 

08:50 Zvolený starosta za bratislavskú mestkú časť Dúbravka Martin Zaťovič sa poďakoval za podporu na svojom facebookovom profile. Veľmi si to váži a bude sa aj ďalšie 4 roky snažiť robiť Dúbravku krajšou. 

 

ĎAKUJEME za každý hlas Dúbravčania, ktorý ste nám dali. Vaše hlasy znamenajú pre nás ohodnotenie našej práce za...

Posted by Martin Zaťovič on Sunday, October 30, 2022

08:00 Vo Vajnoroch vyhral Michal Vlček (61,10 percent) a starostkou bratislavskej mestskej časti Karlova Ves sa stala Dana Čahojová so ziskom 85,45 percenta hlasov. 

07:50 V Podunajských Biskupiciach sa stal starostom Roman Lamoš. Svoju podporu mu vyjadrilo 44,82 percenta hlasujúcich. V Karlovej Vsi zvíťazila Dana Čahojová (85,45 percent). Starostom Petržalky sa stal Ján Hrčka so ziskom 77,9 percenta hlasov. Maximálnu možnú podporu získal v Jarovciach Jozef Uhler (100 percent) a v Rusovciach bude zastávať post starostu Radovan Jenčík, ktorému vyjadrilo podporu 59,96 percenta hlasujúcich.

07:42 V bratislavskej mestskej časti Rača sa starostom opäť stal Michal Drotován. Získal 68,56 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

07:30 V Ružinove obhájil post starostu Martin Chren. Získal 78,13 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

07:00 Post primátora Bratislavy obhájil Matúš Vallo. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal vyše 60 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Vallo oslavuje obhajobu primátorského mandátu v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

02:50 Starostom bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica sa opäť stal Jozef Krúpa. Získal 84,88 % hlasov. Post starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa obhájil Martin Kuruc, ktorý získal 100 percent hlasov. 

02:40 Novým starostom bratislavského Starého Mesta sa má stať Matej Vagač. V bratislavskom Novom Meste uspel Matúš Čupka a v Lamači Igor Polakovič. Úspešných kandidátov predstavil primátor Bratislavy Matúš Vallo vo svojej volebnej centrále.

02:30 Starostom bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves sa opäť stal Dárius Krajčír. Získal 79,93 % hlasov. Starostkou bratislavskej mestskej časti Devín sa stala Jana Jakubkovič. Získala 43,48 % hlasov.

02:20 Po sčítaní viac ako 71% hlasov má doterajší primátor hlavného mesta Matúš Vallo vyše 30% náskok pred svojím najväčším súperom Rudolfom Kusým. Už je jasné, že svoj post obhájl. 

02:10 Starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa opäť stal Martin Zaťovič. Získal 81,04 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

01:55 Starostkou bratislavskej mestskej časti Čunovo sa opäť stala Gabriela Ferenčáková. Získala 71,09 % hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

video Vallo oslavuje znovuzvolenie

Vallo oslavuje obhajobu primátorského mandátu v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

01:45 Vo voľbe primátora Bratislavy vedie Matúš Vallo (59,4 %) pred Rudolfom Kusým (28,82 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

00:30 Juraj Droba poďakoval na svojom facebookovom profile za všetky hlasy. Sľúbil, že dorží slovo. 

23:20 Juraj Droba po zrátaní vyše 60% hlasov oznámil svoje víťazstvo v spojených komunálnych voľbách 2022. Je už podľa neho štatisticky nemožné, aby ho ešte niekto z protikandidátov porazil.

video

Droba oslavuje víťazstvo, Bratislavský kraj bude viesť ďalšie volebné obdobie (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

22:50 V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní 53,79 % okrskov vzrástol náskok Juraja Drobu (62,18 %) pred Jánom Mažgútom (13,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

video Brífing Juraja Drobu a Matúša Valla

Brífing Juraja Drobu a Matúša Valla. (Zdroj: Topky.sk)

22:20 Aj napriek tomu, že Juraj Droba je stále opatrný, v centrále SaS panuje veselá nálada a všetci sú s vývojom volebných výsledkov spokojní.

Galéria: U Sulíkovcov sa oslavuje

22:00 V Bratislavskom samosprávnom kraji sa so sčítavaním hlasov začalo pre dlhšie volebné moratórium o niečo neskôr. Už však máme k dispozícii predbežné výsledky. Zatiaľ po sčítaní vyše 20% hlasov vedie doterajší župan Juraj Droba s vyše 59%. Na druhom mieste je Ján Mažgúr s vyše 14%. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

21:45 Kandidát na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Dušan Velič začal svoju volebnú noc v Bratislave.

21:35 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút očakáva, že ľudia si v spojených voľbách zvolia v prvom rade rozumom a v neposlednom srdcom. 

21:30 Napriek už medializovaným prognózam výsledkov sa opätovne kandidujúci súčasný šéf bratislavskej samosprávy Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS) predbežne neteší. "Pokorne čakáme na výsledky," uviedol.

21:00 V Bratislavskom kraji uzavreli väčšinu volebných miestností, niektoré sa budú zatvárať postupne. Dôvodom je záujem voličov o samosprávne voľby, ktorí niekde čakali v radoch aj krátko pred plánovaným oficiálnym uzatvorením o 20.00 h. TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie.

"Bol veľký nápor pred volebnými miestnosťami, keďže sú to spojené voľby a trvá to dlhšie. V niektorých sa preto ešte volí," uviedli z okresnej volebnej komisie v Senci. V obci Tomášov sa tiež volí dlhšie, a to pre ranné technické problémy. Priebeh volieb bol však pokojný, bez incidentov.  

 Ani v okrese Bratislava neuzavreli všetky volebné miestnosti. Volí sa napríklad v Petržalke, v Ružinove, ale aj v Rusovciach či v Starom Meste. Potvrdil to aj hovorca Starého Mesta Matej Števove. "V Starom Meste sa ešte stále volí približne v desiatich okrskoch, aby mohli odvoliť ľudia, ktorí prišli pred 20.00 h," uviedol.  
 

19:50 V najväčších bratislavských mestských častiach boli samosprávne voľby pokojné aj krátko pred zatvorením volebných miestností. Niektoré volebné okrsky hlásili zvýšený záujem voličov aj krátko pred 20.00 h. V jednom z volebných okrskov však zaznamenali incident, keď chcel voliť občan s občianskym preukazom po splatnosti a bez akéhokoľvek iného použiteľného dokladu. "Nevie pochopiť, že nemôže voliť a požaduje písomné stanovisko," uviedla pre TASR hovorkyňa Peržalky Martina Halašková.

19:30 Riaditeľka odboru volieb a referenda MV SR Eva Chmelová potvrdila, že pre technické problémy z rána sa voľby v Tomášove skončia o 45 minút neskôr. Predlžuje sa tým volebné moratóirum pre celý Bratislavský kraj a do zatvorenia poslednej volebnej miestnosti nie je možné zverejňovať predbežné výsledky volieb. 

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:50 Voľby sú dôležitou súčasťou demokracie s možnosťou istým spôsobom ovplyvniť to, čo sa deje v spoločnosti. Komunálne a krajské voľby sú ešte dôležitejšie v zmysle priameho ovplyvňovania bezprostredného okolia. Zhodujú sa Bratislavčania, ktorí sa v sobotných spojených voľbách vybrali do volebných miestností.
    

18:10 Odvolené má už aj poslankyňa Romana Tabák. Voličom odkázala, aby nezabudli ísť voliť: "Volič svojím hlasom ovplyvňuje kvalitu života v meste alebo v obci!"

18:00 Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda). Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza. "Štátna komisia zdôrazňuje, že k ukončeniu volebného moratória v príslušnom volebnom obvode, čo je aj volebný obvod samosprávneho kraja, dôjde až potom, čo sa ukončí hlasovanie vo všetkých volebných okrskoch," informoval Orosz. Nevylúčil, že k predĺženiu volieb môže prísť aj v niektorom z okrskov v ďalších samosprávnych krajoch. V prípade Tomášova by malo ísť o 45-minútové predĺženie volieb, v Macove by sa malo voliť o hodinu a pol dlhšie.

17:45 Martin Patoprstý, kandidát na poslanca spomenul na sociálnej sieti, že v bratislavskom Ružinove dnes "padol rekord" v krúžkovaní za plentou. Údajne to jednému pánovi trvalo jednu hodinu a členka volebnej komisie musela skontrolovať, či je pán v poriadku a "náhodou neumrel". 

16:55 Do Bratislavy prišiel Ján Jakobej odovzdať svoj hlas v spojených samosprávnych voľbách z Nemecka, kde dlhodobo pracuje. Nie je mu jedno, komu dá dôveru zastupovať jeho záujmy ako občana. "Voľby vnímam nielen ako vyjadrenie svojej vôle, ale aj využitie svojho práva ako občana, komu dám svoju dôveru v meste alebo na kraji. Sú to predsa ľudia, ktorí zastupujú aj moje záujmy v okolí, kam sa rád vraciam," povedal pre TASR. Komunálne a krajské voľby vníma ako dôležitejšie v porovnaní napríklad s prezidentskými alebo parlamentnými. 

16:00 Doterajší starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka si nedáva servítku pred ústa. Ako napísal na svojom facebookovom profile, je rozčarovaný z toho, že vzhľadom na zmenu času bude pri spracovaní spojených samosprávnych volieb na 70 minút zastavené prijímanie zápisníc z volebných okrskov. "Klobúk dolu pred takýmto high tech riešením. Hanbím sa aj za kompetentných, ako takúto banálnu vec v 21. storočí vyriešili," píše.

 

DIGITÁLNY TIGER EURÓPY Na 130 stranách programového vyhlásenia vlády je slovo "digitálny" použité 28...

Posted by Jan Hrcka on Friday, October 28, 2022

15:50 Bratislavské mestské časti operatívne riešia situáciu s dlhým čakaním pred okrskovými volebnými miestnosťami. Pridávajú zásteny a seniorom odporúčajú, aby si vypýtai stoličku, nech čakanie pre nich nie je také náročné.

 

PLENTY POSTUPNE PRIBÚDAJÚ VO VŠETKÝCH VOLEBNÝCH MIESTNOSTIACH 🙏 Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí museli pretrpieť...

Posted by Petržalka on Saturday, October 29, 2022

15:30 Minister práce Milan Krajniak volil v bratislavskom Starom Meste spolu s rodinou. Ako sa pochválil na svojom facebookovom profile, dcéra volila dnes po prvýkrát a pomáha v okrskovej volebnej komisii. Na spojených voľbách bol s ním aj jeho starký. 

 

ZUZKA DNES VOLILA PRVÝKRÁT A pomáha aj ako členka okrskovej volebnej komisie. Starký dnes volil tristodvadsiaty krát -...

Posted by Milan Krajniak on Saturday, October 29, 2022

14:50 v Rohožníku na Záhorí spestrené tým, že časť obyvateľov tu môžu voliť aj kandidátov do Zastupiteľstva mladých. Obec sa rozhodla vytvoriť päťčlenný poradný orgán so štvorročným mandátom, tvorený obyvateľmi vo veku od 15 do 25 rokov. Pomôcť má k tomu, aby mohla samospráva pri rozhodovaní adresnejšie a efektívnejšie zohľadniť názor i potreby mladých v obci. "Ľudia to vnímajú veľmi pozitívne a myšlienku kvitujú, dokonca sa tu zastavujú i tí starší, ktorí by chceli voliť, no už nespadajú do vekovej skupiny, ktorá určuje skupinu oprávnených voličov od 15 do 25 rokov," povedala pre TASR predsedníčka volebnej komisie pre voľbu do Zastupiteľstva mladých obce Rohožník Silvia Ftáčniková.

14:25 Bratislavská mestská časť Rača odporúča voličom, aby za paraván vchádzali pripravení. Jarmila Ďuríková z miestneho úradu pripomína, že zoznam kandidátov si môžu naštudovať na nástenke pred vstupom alebo na webovej stránke mestskej časti. Pred volebnými miestnosťami sa podľa jej slov tvoria dlhé rady, a to najmä preto, lebo ľudia sa v predstihu neinformovali o kandidátoch. "Byť 20 minút za paravánom zdržuje ostatných. Paravánov nie je všade dosť, nedá sa ich tam dať desať, keď máte kapacitu na tri," priblížila pre TASR Ďuríková.

14:15 V niektorých okrskových volebných komisiách v Bratislave zabezpečujú nové plenty, aby sa skrátilo čakanie voličov.

 

Po prvý raz máme spojené voľby do mestských časti a mesta s voľbami do samosprávneho kraja. V jednej chvíli tak ľudia...

Posted by Rudolf Kusý on Saturday, October 29, 2022

14:00 Súčasný primátor Malaciek Juraj Říha už tiež odvolil.

 

Priatelia, hovoria mi, že voľby sú jasné. Nemyslím si to. Najmä ak obyvatelia nepôjdu voliť. Ja som už bol. A dúfam, že som volil správne 😀

Posted by Juraj Říha on Saturday, October 29, 2022

13:40 Až na dlhšie čakacie doby v hlavnom meste sú v Bratislavskom kraji samosprávne voľby zatiaľ pokojné, bez incidentov. TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. Technické problémy v obci Tomášov sa ráno podarilo vyriešiť o 7.45 h. Voliči v obci tak budú môcť odovzdať kandidátom svoj hlas do 20.45 h.  

13:15 V bratislavskej Petržalke sa naďalej pred volebnými miestnosťami tvoria rady, niekde sa čaká aj 45 minút. Mestská časť prosí voličov o trpezlivosť. Hlasovanie v spoločných voľbách zdržuje aj to, že mnohí voliči nepoznajú kandidátov a študujú ich až počas hlasovania. Na snímke tvoriace sa rady pred volebnými miestnosťami vo volebnom okrsku na Gymnáziu na Pankúchovej ulici počas spojených regionálnych volieb.

Rady na Gymnáziu Pankúchova v Petržalke
Zobraziť galériu (39)
Rady na Gymnáziu Pankúchova v Petržalke  (Zdroj: TASR)

12:40 Nie je jedno, kto stojí na čele mesta či kraja, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Mnohí svoje volebné právo berú aj ako povinnosť i možnosť ovplyvniť dianie v mestskej časti, meste či kraji. "Bol som voliť vždy, keď som mohol, išiel som aj teraz. Ešte aj víkendový program som si upravil tak, aby som v sobotu ráno mohol odvoliť," uviedol pre TASR Tomáš Mihály. Na Slovensku podľa neho prax ukázala, že nie je jedno, kto šéfuje mestu či kraju. 

12:20 V bratislavskej Petržalke sa pred niektorými volebnými miestnosťami počas spojených volieb môžu vytvárať dlhšie rady, voliči si v nich postoja aj niekoľko desiatok minút. Dôvodom je nedostatok volebných zásten, ale aj to, že niektorí študujú kandidátov až na mieste. Mestská časť ubezpečuje, že problém rieši. Zároveň odporúča prísť so zoznamom kandidátov.

 

MÁME MALÝ PRAKTICKÝ TIP AKO SPOLOČNE ZVRÁTIŤ DLHÉ ČAKANIE V RADE ☝️ ✅Na našom webe https://volby.petrzalka.sk/ nájdete...

Posted by Petržalka on Saturday, October 29, 2022

12:10 Starostka bratislavskej nestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová, ktorá chce riadiť mestskú časť aj v nadchádzajúcom volebnom období, bola voliť tiež.

 

Dnes odvolené🤍❤️ Veľa šťastia Bratislave, Starému Mestu obzvlášť. Volím od 18 rokov vždy na ZŠ Hlboká. Dnes má...

Posted by Zuzana Aufrichtová on Saturday, October 29, 2022

12:00 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút si možnosť voľby tiež nenchal ujsť. Do volebnej miestnosti v Petržalke prišiel s celou rodinou.

Kandidát na bratislavského župana Ján Mažgút na spojených voľbách (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:50 V Doľanoch na hranici Bratislavského a Trnavského kraja evidujú od rána štandardný záujem o účasť v sobotňajších spojených voľbách. "Voliči prichádzajú priebežne, voľby sú bez komplikácií," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Andrea Tarabová. Zaznamenali však i prípad voliča, ktorý chcel voliť bez trvalého bydliska v obci. 

Komisia mu vysvetlila, že to nie je možné. Volič uviedol, že sa chcel zúčastniť len volieb do orgánov samosprávneho kraja. "Trvalý pobyt mám v Bratislave, no tam už dva roky nebývam, myslel som si, že teda budem môcť voliť v krajských voľbách kdekoľvek v kraji," vysvetlil.

11:40 Hlasovacie lístky do volebnej urny vhodil aj Martin Chren. Ten sa opäť uchádza o post starostu bratislavského Ružinova.

 

Po 45 minútach čakania odvolené ✌🏻 Snažíme sa vybaviť viac plent, lebo štát dodáva len striktne tri na volebnú...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Saturday, October 29, 2022

11:30 Juraj Droba odvolil aj s manželkou a synom.

Juraj Droba odvolil aj s rodinou (Zdroj: Ramon Leško/Topky)

11:05 Predseda vlády Eduard Heger odvolil aj s manželkou. "Spojené voľby sú rovnako dôležité ako národné voľby", vyhlásil predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) po tom, ako odvolil na bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici spoločne s manželkou. "Nie sú to hocijaké funkcie. Dnešné spojené voľby rozhodnú o tom, kto bude spravovať naše obce, mestá a kraje, čiže samosprávu. A tá je nevyhnutnou súčasťou pri riadení štátu," povedal. Heger pripomenul, že každý má právo rozhodnúť, kto ho bude štyri roky zastupovať pri riadení orgánov verejnej správy.      

Heger odvolil aj s manželkou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:55 Prezidentka Zuzana Čaputová už odvolila tiež. Do volebnej miestnosti prišla v sprievode partnera Juraja Rizmana. Hlava štátu sa zarozprávala s mladou rodinkou a tak ju stihol niekto predbehnúť. Ona to však zobrala s pokojom a počkala si.

Prezidentka Zuzana Čaputová na spojených voľbách 2022 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Samosprávy zohrávajú kľúčovú úlohu pri riadení štátu. Ja som veľký fanúšik samosprávy. Chcem povzbudiť všetkých ľudí, aby na voľby prišli," uviedla pred novinármi. Ako podotkla, rozhodovanie o kandidátoch nebolo pre ňu ťažké, lebo na komunálnej úrovni je to jednoduchšie, keďže je možnosť osobne ich poznať. "Mrzí ma, že tieto voľby sú v tieni iných udalostí, ktoré sú turbulentné. Bola by škoda ich podceniť ich význam," dodala a vyzvala všetkých, aby prišli voliť.

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

10:45 Pred niektorými okrskovými volebnými miestnosťami v Bratislave sa tvoria dlhé rady, ľudia sú nervózni. Čakajú od pol hodiny do hodiny. Takto to aktuálne vyzerá v ZŠ Budatínska v Petržalke.

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:30 Kandidát na primátora Bratislavy Rudolf Kusý už odvolil aj s rodinou.

Rudolf Kusý už odvolil (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:00 Bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda už odvolil.

Mikuláš Dzurinda odvolil (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:50 Predseda parlamentu Boris Kollár už tiež odvolil. Prišiel aj v sprievode mamy a odstál si rad pred okrskovou volebnou miestnosťou s ostatnými voličmi. "Vyzývam všetkých ľudí, aby išli voliť. Je to ich právo. Treba si uvedomiť, že ľudia ktorí budú zvolení, aj bez ich hlasov, budú spravovať život v ich regióne, meste, obci. Takže potom sa nemôžu sťažovať," uviedol šéf parlamentu. Zároveň pripomenul, že voliť možno len do 20.00 h.      

Hlasovanie bolo podľa neho náročnejšie, keďže si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. "Asi to bude trošku komplikované pre starších ľudí, lebo je toho na jedny voľby naozaj veľa. Ja tu mám dnes takmer 85-ročnú mamu a tiež sme jej to museli pripraviť, ako sa v tom má vyznať," doplnil Kollár.

Predseda NR SR Boris Kollár na spojených voľbách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

9:40 Priebeh sobotňajších spojených volieb je v Rovinke pri Bratislave pokojný. Voliči do volebných miestností prichádzajú od rána priebežne, rady sa netvoria. "Zatiaľ je to úplne štandardný priebeh volieb, bez komplikácií," uviedol podpredseda miestnej volebnej komisie Slavomír Sabanoš. Spojenie komunálnych i krajských volieb aj na tomto mieste znamená intenzívnejšie vysvetľovanie, pripomínanie voličom, akým spôsobom majú voliť, aby bol ich hlas platný. "Pripravovali sme sa na to, takže ani v tomto smere nie je problém," povedal.

9:15 Župan Juraj Droba a predseda SaS Richard Sulík už v centre Bratislavy odvolili.

Sulík a Droba už odvolili (Zdroj: Topky/Zemiar Ján)

9:10 Súčasný bratislavský primátor Matúš Vallo už odvolil. Informoval o tom na svojom facebookovom profile. 

8:45 Bezproblémový začiatok spojených samosprávnych volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti boli otvorené včas.

8:15 Spojené samosprávne voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov, technické problémy zaznamenali len v obci Tomášov (okres Senec). Dôvodom boli technické poblémy. Voľby tam budú musieť trvať tým pádom o niečo dlhšie ako do 20.00 h.

8:00 V dopoludňajších hodinách sa chystajú dať svoje hlasy v prvých spojených voľbách všetci traja najvyšší ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger aj predseda parlamentu Boris Kollár. 

7:30 Prví voliči v bratislavskom Čunove sa zúčastnili na spojených voľbách hneď po otvorení volebných miestností. Aj ich hlasy rozhodnú nielen o starostovi a poslancoch mestskej časti, ale aj primátorovi  a poslancoch hlavného mesta a šéfovi i zložení zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.

7:00 Obyvatelia Bratislavského kraja začínajú voliť. Brány volebných miestostí spojených volieb 2022 sa otvárajú. Voliči rozhodujú o svojej budúcnosti na samosprávnej úrovni na nasledujúce roky. 

6:50 Urobte si náš kvíz a zistite, ako dobre sa vyznáte v kompetenciách komunálu a v žúp.

6:30 Pozrite si zoznam kandidátov na primátora Bratislavy a na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

6:00 Takto podľa prieskumov vyzerali šance kandidátov na primátorov krajských miest pred voľbami.

Voľby 2022: Volebné lístky, obálky aj urny budú farebne odlíšené, volí sa krúžkovaním 

V Bratislave dostanú voliči 6 tlačív, pričom volebné lístky, obálky aj urny budú farebne odlíšené.

VOĽBY 2022 v Bratislavskom
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Bielymi lístkami volíme v komunálnych voľbách primátora Bratislavy, starostov mestských častí, poslancov miestnych zastupiteľstiev. Volič teda dostane 4 biele hlasovacie lístky, z toho 2 so sivým pásom na okraji, všetky vkladá do bielej obálky a bielej urny. 

Modrými lístkami volíme v župných voľbách predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a poslancov zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Volič dostane 2 hlasovacie lístky s modrým pásom, ktoré vkladá do modrej obálky a modrej urny. 

Pre voľbu primátora, starostu a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja je 1 krúžok, pri voľbe poslancov mestského, miestnych a župného zastupiteľstva je maximálny počet krúžkov uvedený v hornej časti hlasovacieho lístka. Týka sa to voľby krajských poslancov, ako aj poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva i poslancov miestneho zastupiteľstva.

Kedy bude váš hlas vo voľbách 2022 neplatný?

Hlasovací lístok, ktorý prekročí maximálny počet krúžkov, je neplatný. Platný je iba vtedy, ak je tento počet dodržaný alebo nižší. Hlas je takisto neplatný pri vložení volebného lístka do nesprávnej obálky a vhodení obálky do nesprávnej urny. 

Zašpinený či natrhnutý lístok vám komisia započíta a uzná

V prípade, že hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená, bude platný. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval.

Nezabudnite, hlasovať možno iba v mieste svojho trvalého bydliska. Právo voliť majú aj cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb, teda dnes, dovŕšili vek 18 rokov. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h.

Viac o téme: Komunálne voľbyVýsledky voliebBratislavaBratislavský krajKomunálne voľbyŽupné voľbyVoľby do VÚCVoľby 2022Výsledky voliebVýsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu