Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Voľby 2022 na Slovensku MIMORIADNY ONLINE: Reakcia prezidentky Čaputovej: Som rada, že ľudia odmietli populizmus a extrémizmus

13:40 Najvyššia účasť v komunálnych voľbách bola v rámci krajských miest v Prešove, a to 42,66 percenta. V rámci obcí ju na úrovni 95,83 percenta zaznamenali v Ondrašovciach v okrese Prešov. Najnižšia účasť v rámci krajských miest bola v Košiciach, a to 30,89 percenta. V prípade obcí bol o voľby najmenší záujem v Holumnici v okrese Kežmarok (15,43 percenta). Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

13:25 Najvyššia účasť vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) bola v Žilinskom kraji, a to 48,74 percenta. Najnižšia, 38,6 percenta, bola v Bratislavskom kraji. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

13:10 Účasť v sobotných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) bola o 14 percent vyššia ako pred poslednými krajskými voľbami v roku 2017, keď účasť dosiahla 29,75 percenta. V komunálnych voľbách prišlo oproti roku 2018 voliť menej ľudí, ide o pokles o 2,5 percenta. Skonštatoval to šéf štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

13:03 Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec. V nedeľu to uviedla šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

13:00 Predstavitelia politických strán poďakovali všetkým voličom, ktorí sa zúčastnili na sobotňajších spojených voľbách. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

12:33 Polícia v súvislosti so spojenými voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov. "Nie je to finálne číslo, podnety stále prichádzajú," uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Podaných bolo podľa jeho slov 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie.

12:20 Takmer 40-percentnú účasť voličov v meste Banská Bystrica označil v nedeľu primátor Ján Nosko za reálny obraz toho, ako sa ľudia venujú komunálnej politike. Podľa oficiálnej zápisnice o výsledkoch volieb, zverejnenej na webstránke mesta, získal 16.248 platných hlasov, čo je 66,2 percenta, a stane sa tak po tretí raz hlavou mesta pod Urpínom.

12:17 Komunálna a regionálna politika tvorí jednu z najdôležitejších častí štátu, pretože je najbližšie k ľuďom a napĺňa požiadavky občanov. Zdôraznil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v reakcii na spojené komunálne voľby, ktoré sa konali v sobotu (29. 10.). Šéf parlamentu pogratuloval zvoleným predsedom krajov, starostom, primátorom a poslancom zastupiteľstiev. Poďakoval sa aj občanom, ktorí sa na voľbách zúčastnili.

 

Chcel by som pogratulovať všetkým zvoleným predsedom VÚC, starostom, primátorom a poslancom jednotlivých...

Posted by Boris Kollar on Sunday, October 30, 2022

12:00 LIVE Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila v nedeľu výsledky sobotňajších spojených samosprávnych volieb.

11:55 Spolu viac ako 180.000 obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) rozhodlo, že krajskú samosprávu v nasledujúcich štyroch rokoch povedie staronový predseda. Jozef Viskupič, kandidát širokej koalície OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Magyar Fórum - Maďarské fórum získal od voličov 69.743 platných hlasov, čo predstavovalo 38,56 percenta. V kraji bola zaznamenaná volebná účasť 42,8 percenta, v roku 2017 to bolo 24,74 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:30 Kandidát širokej pravicovej koalície (KDH, SaS, OKS, Dobrá voľba a Umiernení, Progresívne Slovensko, SPOLU, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca) na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Peter Máťoš skončil v súboji o predsednícke kreslo druhý za víťazným Jaroslavom Baškom (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS). Získal 32.547 hlasov (16,62 %). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:23 Mesto Prievidza povedie aj nasledujúce štyri roky Katarína Macháčková (SPOLU-občianska demokracia). V sobotných voľbách do orgánov samosprávy obcí získala 42,91 percenta všetkých platných odovzdaných hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych predbežných výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:18 Voľby ukázali, že ľudia chápu dôležitosť úlohy samospráv. Vo väčšine prípadov potvrdili vo funkciách práve tých, ktorí ich previedli krízami uplynulých rokov, a znova im vyjadrili dôveru. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

 

Gratulujem novozvoleným županom a županke, primátorkám a primátorom, poslankyniam a poslancom krajských, mestských a...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, October 30, 2022

10:55 Vláda SR by mala nadviazať kvalitnejší dialóg s predstaviteľmi samospráv. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico po spojených komunálnych voľbách. Poukázal na zodpovednosť vedenia obcí, miest a krajov za život v samosprávach.

10:50 Peter Jančovič (nezávislý) obhájil na nadchádzajúce štyri roky post primátora Piešťan. V sobotňajších (29. 10.) voľbách získal podľa predbežných výsledkov Štatistického úradu SR 29,76 percenta odovzdaných hlasov, volilo ho 2216 oprávnených voličov. V Piešťanoch na primátora kandidovalo spolu deväť záujemcov.

10:45 Mestá Stupavu, Modru a Svätý Jur v Bratislavskom samosprávnom kraji povedú v nasledujúcom volebnom období tí istí primátori. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:33 V okresných mestách Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota uspeli v sobotných komunálnych voľbách všetci súčasní primátori. K zmene na primátorských stoličkách došlo na Gemeri v mestách Tornaľa, Hnúšťa a Tisovec. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:18 Primátor Trnavy Peter Bročka obhájil svoj mandát pre tretie volebné obdobie. Má so spolupracovníkmi pripravený rozsiahly zásobník projektov, v komunálnom manažmente je podľa neho nevyhnutné uvažovať vo viac ako štvorročných cykloch.

VIDEO Primátor Trnavy Bročka: S výsledkami volieb som spokojný

Primátor Trnavy Bročka: S výsledkami volieb som spokojný (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

10:06 Väčšina starostov bratislavských mestských častí, ktorí sa opätovne uchádzali o priazeň voličov v spojených samosprávnych voľbách, obhájila svoje posty. Funkciu si udržalo 11 z nich, štyria doterajší šéfovia miestnych samospráv končia. Zvyšné dve mestské časti budú mať nových starostov, keďže tí doterajší už nekandidovali. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

10:00 Záchranári zasahovali pri sobotných voľbách 11-krát. "Až v siedmich prípadoch išlo o členky alebo členov volebných komisií," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

9:50 Všetkých čaká náročná doba, preto je zvolený starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován rád, že ľudia sa rozhodli jednoznačne a preferujú vecné riešenia a nie lacný populizmus. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako v Rači obhájil post starostu.

 

Ďakujem ešte raz za veľmi silnú dôveru a podporu pre celý náš tím! Podarilo sa nám získať väčšinu 8 poslancov z 15...

Posted by Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača on Sunday, October 30, 2022

9:47 Premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novozvoleným zástupcom v samosprávach. Ako skonštatoval, spolupráca so samosprávami je pre vládu kľúčová, ak sa má spoločnými silami dosiahnuť lepšie Slovensko. Teší sa na spoločný dialóg. Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

 

🇸🇰 GRATULUJEM NOVOZVOLENÝM ZÁSTUPCOM V SAMOSPRÁVACH 🇸🇰 Komunálna politika sa občana dotýka bezprostredne. Ovplyvňuje...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, October 30, 2022

9:20 Neúspešný kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igor Janckulík ocenil vysokú podporu u voličov na Orave. Za okres Námestovo získal ako kandidát na poslanca 19.439 hlasov. Zdôraznil, že je to najviac na celom Slovensku pre poslanca za volebný obvod.

9:17 V okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja dôjde k zmene na primátorskej stoličke v Pezinku a Senci. Malacky povedie Juraj Říha, ktorý obhájil svoj post. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR.

Viac o téme: ObálkyKomunálne voľbyVýsledky voliebUrnyŽupné voľbyVoľby 2022Výsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu