Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyšetrovateľ odmietol trestné stíhanie vo veci rozdelenia dotácií z envirofondu

Minister životného prostredia Ján Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ odmietol trestné stíhanie v prípade prerozdeľovania dotácií z Environmentálneho fondu. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, potvrdil to bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Envirofond sa bude podľa envirorezortu zaoberať nastavením nových kontrolných mechanizmov bez ohľadu na to, či sa trestné konanie začne alebo nie.

Trestné oznámenie podalo Ministerstvo životného prostredia SR v auguste minulého roka, zaoberalo sa ním Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave II. Vyšetrovateľ oznámenie v decembri 2020 odmietol s tým, že na začatie trestného konania nie je dôvod. MŽP uviedlo, že voči rozhodnutiu podalo sťažnosť, ktorú následne prokurátor zamietol. "Ministerstvo sa preto obráti so žiadosťou o preskúmanie postupu na nadriadeného prokurátora krajskej prokuratúry," potvrdil odbor komunikácie MŽP.

V súčasnosti je voči uzneseniu vyšetrovateľa podaná aj ďalšia sťažnosť zo strany druhého oznamovateľa prípadu, potvrdil Szeiff. O koho ide, envirorezort nevie.

V súvislosti s poskytovaním dotácií rieši envirofond nastavenie nových kontrolných mechanizmov, zriadil aj pracovnú skupinu. "Prioritou nového vedenia fondu je zefektívnenie kontrolných mechanizmov v celom procese poskytovania podpory envirofondu formou dotácie – teda od výzvy na predkladanie žiadosti, hodnotenie predložených žiadostí a ich príloh, ich sprocesovanie až po kontrolu predložených dokladov a oprávnenosti nákladov a následnú kontrolu realizácie diela," priblížil odbor komunikácie.

Envirorezort v rámci auditu zistil, že niektorí pracovníci envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov financovaných z dotačných schém. Minister životného prostredia Ján Budaj kritizoval predošlú radu envirofondu za netransparentnosť pri udeľovaní dotácií, hovoril o politickom a straníckom protekcionizme.

Viac o téme: VyšetrovanieJán BudajEnvironmentálny fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu