Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Budaj je najakčnejším ministrom životného prostredia, tvrdí enviroorganizácia

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Ján Budaj (OĽANO) je najakčnejším ministrom životného prostredia v porovnaní s jeho predchodcami. Uviedol to Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko (SOS/BirdLife) v súvislosti s hodnotením blížiaceho sa prvého roka vlády. Enviroorganizácia aktuálne nevníma nič zásadné, čo by mohla ministerstvu vytknúť.

Prácu envirorezortu hodnotí Ridzoň ako dostatočnú. Poukazuje napríklad na to, že vláda na Budajov podnet schválila pravidlá pre ochranu najohrozenejšieho vtáčieho druhu dropa. Tomu sa podľa Ridzoňa doterajší ministri 15 rokov vyhýbali.

Budajovi sa podarilo vyjednať aj zaradenie ochrany biodiverzity do plánu obnovy. "Hoci Slovensko od roku 1989 ochranu prírody riešilo často iba na papieri, preto ochrana prírody potrebuje reformu ako soľ a mala by byť súčasťou plánu obnovy," poznamenal environmentalista. Pokračuje, že ministrovi sa podarilo posilniť Slovenskú inšpekciu životného prostredia, prihlásil sa k ochrane klímy a transparentne a odborne vyberal riaditeľov organizácií.

"Bude zaujímavé vidieť, ako si ministerstvo poradí s ťažšími, komplexnejšími problémami, ktoré sa u nás dlhodobo neriešia, keďže vyžadujú dohodu viacerých rezortov," uviedol environmentalista s tým, že od toho bude závisieť, či ich hodnotenie rezortu ostane pozitívne.

Ridzoň zdôrazňuje, že tento rok bude potrebné začať pracovať na zonáciách chránených území, rozbehnúť praktickú ochranu prírody v réžii štátnych organizácií, začať riešiť dlhodobý problém čiernych stavieb popri vodných tokoch a nádržiach, či "zladiť legislatívu, pre ktorú vznikajú konflikty medzi rezortmi".

Viac o téme: BratislavaSlovenskoJán BudajOĽANOSOS/BirdLife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu