Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Mysteriózne stavby neďaleko Levíc: Miestni ukazujú na syna herca Štefana Kvietika

Spomínané stavby má mať na starosti firma Martina Kvietika, ktorý je synom herca Štefana Kvietika Zobraziť galériu (5)
Spomínané stavby má mať na starosti firma Martina Kvietika, ktorý je synom herca Štefana Kvietika (Zdroj: reprofoto tv markíza, TASR - Tomáš Halász)

NOVÁ DEDINA - Niektorým obyvateľom osady Svätý kríž, ktorá sa nachádza pri obci Nová Dedina neďaleko Levíc, sa nepozdávajú stavby, ktoré sa v tamojšom priestore rozrastajú. Stáť má za nimi známy finančník z tohto regiónu a podľa jedného zo susedov tu absentuje potrebné stavebné povolenie na ich realizáciu.

Prípadu sa venovala televízia Markíza. Celý ho odštartoval majiteľ jedného zo susedných pozemkov. Stavba viacerých objektov v tejto časti obce je podľa neho nelegálna a kontaktoval aj viaceré kompetentné úrady. Súčasťou objektov v osade Svätý kríž je aj 200-ročná baroková kúria, na ktorú bolo podľa Erika Fabiána, ktorý je majiteľom jedného zo susedných pozemkov, vydané povolenie na rekonštrukciu.

FOTO Mysteriózne stavby neďaleko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Stavebné povolenie, ktorého dosah sa rozšíril

Fabián však tvrdí, že stavebné povolenie bolo vydané výlučne na spomínanú kúriu, no napriek tomu sa v jej okolí uskutočňujú viaceré stavby, a to zrejme bez povolenia. "Ostatné stavby, ktoré sa vlastne nachádzajú tu pod nami nižšie, sú vlastne čiernymi stavbami," povedal pre televíziu Fabián. Podľa neho sa teda okrem rekonštrukcie kúrie začali na čierno stavať aj ďalšie konštrukcie bez povolenia.

Záznam zo štátneho stavebného dohľadu k predmetnej stavbe
Zobraziť galériu (5)
Záznam zo štátneho stavebného dohľadu k predmetnej stavbe  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Zastavené práce pokračujú

Relevantnosť tvrdení Erika Fabiána môže potvrdzovať aj záznam zo štátneho stavebného dohľadu, ktorý poukazuje na to, že bolo zistené začatie stavby bez povolenia. Zároveň sa v listine uvádza, že práce boli zastavené. Práce sú však podľa všetkého stále v plnom prúde. Dokument zo stavebného dohľadu bol pritom vydaný ešte v marci tohto roka. Stavby boli podľa Fabiána zastavené v tom štádiu, že už existovali betónové skelety budov. Podľa záberov televízie sú však budovy takmer dokončené. "Ľudia majú peniaze a robia si, čo chcú," myslí si majiteľ susedných pozemkov Fabián.

FOTO Mysteriózne stavby neďaleko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Za projektom stojí Kvietikova firma

Podľa informácií televízie je vlastníkom areálu firma MK Brothers. Jej obchodný register hovorí o tom, že predsedom predstavenstva je Martin Kvietik, člen hereckej rodiny Kvietikovcov a syn Štefana Kvietika. Je zároveň členom skupiny Slavia Capital. Okrem iného má mať ako taký blízko k vládnej strane SNS. Ku kúpe kúrie mal pristúpiť pred troma rokmi s tým, že je vlastníkom aj jej blízkych pozemkov.

Herec Štefan Kvietik (vpravo) a syn Martin Kvietik (vľavo)
Zobraziť galériu (5)
Herec Štefan Kvietik (vpravo) a syn Martin Kvietik (vľavo)  (Zdroj: TASR - Tomáš Halász)

Hlavný kritik týchto stavieb Erik Fabián s týmito zisteniami navštívil aj obecné zastupiteľstvo, kde mu bolo naznačené, že sa k tejto téme nebudú vyjadrovať. "Povedali, aby som neotváral Pandorinu skrinku," uzavrel Fabián.

Starosta o prípade vie, firma obvinenia odmieta

K prípadu sa vyjadril aj starosta obce Nová Dedina Pavol Novák, ktorý podnet na tieto stavby registruje. "Na časť priľahlých objektov požiadal stavebník v zmysle stavebného zákona dodatočné stavebné povolenie. Dodatočné stavebné povolenie stavebný zákon umožňuje. Vzhľadom k tomu, že na dané stavebné objekty je podaný podnet, nebudem sa v danej situácii ďalej vyjadrovať, aby som nemaril a neovplyvňoval výkon štátneho stavebného dohľadu," tvrdí starosta.

S tvrdeniami Fabiána nesúhlasí ani spomínaná firma. "Vami uvádzané informácie nie sú správne. Stavebné práce prebiehali a prebiehajú v súlade s platnými právnymi predpismi," vyjadrila sa pre televíziu mediálna konzultantka MK Brothers Patrícia Packová.

Viac o téme: LeviceČierna stavbaNová DedinaMK BrothersMartin Kvietik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu