Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Povedal to v Istanbule počas stretnutia s vedúcim kandidátom na post šéfa NATO, dosluhujúcim holandským premiérom Markom Ruttem, ktorý je na návšteve v Turecku v rámci snáh o získanie podpory pre svoju kandidatúru. Informuje správa agentúry AFP.

archívne video

Zábery, ktoré nie sú vhodné pre citlivé povahy: Brutálna nehoda v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov (Zdroj: FB/Mesut Ilhan)

Boj s terorizmom bol podľa Erdogana jednou z hlavných tém rozhovorov s Ruttem. "Upozornili sme ho, že v súlade s princípmi Aliancie by sa nemala tolerovať žiadna teroristická organizácia, najmä Strana kurdských pracujúcich (PKK) a jej odnože," povedal Erdogan novinárom.

Ankara, USA aj Európska únia označujú PKK za teroristickú organizáciu. Táto militantná skupina už desaťročia vedie ozbrojené povstanie za väčšiu autonómiu a posilnenie práv Kurdov na juhovýchode Turecka v rámci sporu s Ankarou, ktorý dodnes nebol vyriešený.

Turecký prezident tiež uviedol, že nový šéf NATO musí "vynaložiť intenzívne úsilie na odstránenie sankcií, obmedzení a prekážok v oblasti obranného priemyslu medzi spojencami". TASR pripomína, že Spojené štáty vlani v septembri uvalili sankcie na päť tureckých firiem a jedného Turka, pričom ich obviňovali, že pomáhali Rusku obchádzať sankcie a podporovali Moskvu vo vojne proti Ukrajine.

Ďalší kandidát na šéfa NATO

Ďalším kandidátom na šéfa NATO je rumunský prezident Klaus Iohannis. Erdogan mu podľa svojich slov minulý týždeň počas telefonátu tlmočil požiadavky Turecka. Erdogan zatiaľ neuviedol, koho kandidatúru Ankara nakoniec podporí, ale rozhodnutie bude podľa neho založené na "argumentoch". AFP si však všíma, že Ruttemu s úsmevom zaželal úspech v jeho "novej ceste".

Rutteho dosiaľ podporilo viacero krajín vrátane USA, Británie aj Nemecka. Maďarsko naopak avizovalo, že ho nepodporí. Rutte totiž predtým vyjadril znepokojenie v súvislosti s úpadkom demokratických štandardov za vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. Nový šéf NATO vo funkcii nahradí doterajšieho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga.

Viac o téme: ObavyNATOTureckoRecep Tayyip ErdoganTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu