Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNA SPRÁVA Ďalšia rana Kočnerovi: Obžaloba za zmenky

Pavol Rusko a Marian Kočner Zobraziť galériu (2)
Pavol Rusko a Marian Kočner (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Polícia na sociálnej sieti informovala, že vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkej dobe doručený dozorovému prokurátorovi. Obvineným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi hrozí 20 rokov za mrežami.

"Obvinení sú M.K a P.R. za trestný čin falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí, cenných papierov a trestný čin marenie spravodlivosti, spáchané formou spolupáchateľstva so škodou 69 miliónov eur," priblížila polícia. Zároveň dodali, že dvojici môže hroziť trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov.

Marian Kočner.
Zobraziť galériu (2)
Marian Kočner.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

"V rámci záverečného oboznámenia sa s obsahom spisu som namietol množstvo relevantných procesných pochybení a zároveň som predložil znalecké posudky doslova vyvracajúce závery písmoznaleckých posudkov, ktoré zabezpečil vyšetrovateľ. Navyše je už dnes celkom zrejmé, že znalkyňa Erika Straková nedokáže okrem iných chýb zrozumiteľne vysvetliť, ako si mohla pomýliť kópiu listiny obsahujúcu podpis môjho mandanta s originálom listiny. To ju doslova diskvalifikuje ako znalkyňu podľa paragrafu 146 Trestného poriadku na ďalšie konanie," reagoval obhajca Pavla Ruska Marek Para.

Prokurátor trval na väzobnom stíhaní

Portál TV JOJ noviny.sk v ranných hodinách priniesol správu, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta čaká na kontrolu vyšetrovacieho spisu a obžalobu podá o pár dní. "Vyšetrovanie je skončené a dozorový prokurátor plánuje podať obžalobu na Mariana K. do sedem dní. Dá sa predpokladať, že prokurátor podá obžalobu do 28. marca, dokedy je predĺžená väzba," uvádza portál.

Kočnera obvinili v prípade vraždy Jána Kuciaka: Usvedčujúca sms-ka vplyvnému podnikateľovi

Zároveň zdôrazňuje, že Šanta je prokurátor, ktorý trval na väzobnom stíhaní Mariana K."Práve Šanta dôvodil pri väzobnom návrhu pred Najvyšším súdom SR aj tým, že Marian K. podvodným konaním pri zmenkách spáchal ekonomický delikt tak veľkého rozsahu, aký dejiny slovenskej kriminalistiky doteraz nepoznali," dodal portál.

Viac o téme: ZmenkyPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu