Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Horský: Odvolaním šéfky FNM sa elity stotožnili s údajmi z Gorily

Politológ Michal Horský
Politológ Michal Horský

BRATISLAVA - Odvolaním šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej sa politické elity fakticky stotožnili s údajmi, ktoré sú v spise Gorila. Pre TASR to dnes uviedol politológ Michal Horský v reakcii na krok vlády, ktorá dnes na návrh SaS Bubeníkovú z funkcie odvolala.

"Faktom ostáva, že jej odvolanie znamená ďalšiu v celom rade prehier vedúcej pravicovej strany SDKÚ-DS. Hoci včera sa ešte zdalo, že navrhovatelia odvolania nebudú mať prevahu, SDKÚ-DS ostala na rokovaní vlády úplne osamotená," dodal Horský.

Za odvolanie Bubeníkovej mali byť všetci ministri SaS, KDH, Mosta-Híd, ako aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Zvyšní zástupcovia SDKÚ-DS vo vláde boli údajne proti. Návrh na rokovanie vlády predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Dôvodom na odvolanie sú podľa neho informácie, ktoré sa objavili na internete krátko pred Vianocami. Údajné spisy SIS pod názvom Gorila naznačujú korupčné správanie šéfky FNM v minulosti, pričom mala byť v úzkom spojení so spolumajiteľom Penty. Pravosť tvrdení o Bubeníkovej však doteraz nikto oficiálne nepotvrdil.

KDH sa k názoru SaS o nutnosti jej odchodu z funkcie pridalo v utorok (10.1.) večer po osobnom stretnutí predstaviteľov hnutia s Bubeníkovou. Za svojou nominantkou naopak naďalej stála SDKÚ-DS. Podpredseda strany Ivan Mikloš v utorok vyhlásil, že šéfka FNM má jeho dôveru.

Predsedníctvo Mosta-Híd rovnako v utorok prijalo rozhodnutie, že neodporúča svojim ministrom hlasovať za odvolanie Bubeníkovej z funkcie, ak sa neobjavia nejaké nové informácie. Doteraz totiž orgány činné v trestnom konaní nepotvrdili informácie zo spisu Gorila, ktoré sa jej týkajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu