Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bubeníková a kauza Gorila: Miškov sa mi chcel odvolaním pomstiť!

Anna Bubeníková
Anna Bubeníková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) na jej odvolanie z funkcie šéfky Fondu národného majetku (FNM), ktorý dnes schválila vláda, vychádzal podľa Anny Bubeníkovej z osobnej pomsty a súvisel s aktivitami fondu proti záujmom ministra.

Dokazovať to má aj materiál, ktorý fond predložil premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). "Už od samého začiatku od nástupu Juraja Miškova do funkcie mu prekážalo, že výkon práv akcionára v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu nemôže vykonávať plne autonómne, a teda nemá dosah na konkrétne prípady spojené s privatizáciou," tvrdí Bubeníková v stanovisku, ktoré TASR poskytol riaditeľ Kancelárie predsedníčky výkonného výboru FNM Miloslav Homola.

Snahou fondu a jej vedenia bolo podľa Bubeníkovej nakladať so zvereným majetkom vždy s odbornou starostlivosťou a vo verejnom záujme, čo spôsobilo konflikt so záujmami ministra hospodárstva. "Tieto tvrdenia sú preukázateľné a ich pravdivosť dokazujú aj rozhodnutia FNM, ktoré boli prijaté aj výkonným výborom, v ktorom má zastúpenie celá vládna koalícia," zdôraznila odvolaná šéfka fondu.

Miškov podľa nej založil svoj návrh na anonymnom dokumente Gorila, ktorý niekto účelovo umiestnil na internet. "Chcem opätovne zdôrazniť, že všetky obvinenia, ktoré sú uvedené v spise Gorila, sú absolútne nepravdivé a vykonštruované. Preto som ešte pred rozhodnutím vlády podnikla právne kroky, ktoré by mali viesť k odhaleniu osôb, ktoré sa za touto konšpiráciou skrývajú," zdôraznila Bubeníková. Dnešné rozhodnutie vlády podľa vlastných slov plne rešpektuje, zároveň sa však bude právnou cestou snažiť o očistenie svojho dobrého mena, pretože táto kauza výrazne zasiahla do jej profesionálneho aj súkromného života.

Miškov ešte dnes dopoludnia odmietol obvinenia zo strany Bubeníkovej, o ktorých mala ešte v utorok (10.1.) informovať predsedníčku vlády a ktoré sú podľa neho len účelovým a nepravdivým ohováraním. Zároveň avizoval v tejto súvislosti podanie trestného oznámenia.

Za odvolanie Bubeníkovej dnes hlasovali všetci ministri SaS, KDH a Mosta-Híd, ako aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Proti boli len ministri SDKÚ-DS. Dôvodom na odvolanie boli podľa Miškova informácie z údajných spisov Slovenskej informačnej služby (SIS) pod názvom Gorila, ktoré naznačovali korupčné správanie Bubeníkovej ešte v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Pravosť tvrdení, ktoré sa týkali odvolanej šéfky FNM, doteraz oficiálne nikto nepotvrdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu