Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyšetrovateľ Šátek potvrdil ďalšiu časť Gorily: Polícii hádzali polená pod nohy!

FNM polícii nepomáhalo, tvrdí vyšetrovateľ Šátek
FNM polícii nepomáhalo, tvrdí vyšetrovateľ Šátek (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vylučujem sfalšovanie týchto dokumentov, respektíve ich podstatných častí, uviedol dnes na svojom blogu o spisoch Gorila Jozef Šátek, ktorý do roku 2005 riadil Úrad boja proti korupcii. Zároveň potvrdil časť spisu, v ktorej sa hlavní aktéri Gorily rozprávajú o prístupe FNM k vyšetrovateľom a "voľnom" listovaní v tajných policajných spisoch.

Šátek na prelome tisícročí pracoval ako vedúci špecializovaného tímu na vyšetrovania zločinov z obdobia mečiarizmu. Potom pôsobil ako riaditeľ Úradu boja proti korupcii. 

Dostal sa pritom údajne "k množstvu informácií i dôkazov k desiatkam závažných prípadov, ktoré zreteľne naznačovali, či vypovedali o zločinoch vysokých štátnych činiteľov a úradníkov, osôb z bohatých a vplyvných ekonomických skupín, a s ich viac než „tušeným“ prepojením na ústavných činiteľov a politické strany." Išlo vraj o desiatky miliard korún.
 
Počas tohto obdobia sa mal stretnúť s neuveriteľnými ťažkosťami, intrigami a zásahmi, ktoré marili vyšetrovanie týchto káuz. "Zaznamenávali sme hádzanie polien pod nohy, i rôzne útoky voči nám od politikov, ba aj od kolegov policajtov, či spravodajských služieb a orgánov prokuratúry. Nakoniec sme skončili, keďže sme nemienili ustúpiť, mnohí v civile," uviedol.
 
Šátek v Gorile našiel pasáž, ktorá o tomto období, aj o jeho činnosti, vypovedá. Písal sa rok 2006 a voľby práve vyhral Robert Fico. Šéf Penty Jaroslav Haščak sa podľa Gorily o tejto novej situácii bavil s Annou Bubeníkovou:
 
„Haščákov všeobecný pocit ale je, že sú dosť neschopní a nedotiahnu veci do konca. Kaliňák je podľa Haščáka mäkký chlap a nemá na to žalúdok. Navyše sa chystajú na veľké lúpenie a budú mať čoskoro dosť starostí s vlastnými kauzami. Podľa Haščáka nie sú schopní kauzy bývalej vlády dotiahnuť do konca. Šátek toho ale schopný je. Anna Bubeníková sa pýta Haščáka, že či nevie, ako ďaleko sa dostal Šátek v minulosti. Haščák hovorí, že to vie úplne presne, že videl vyšetrovacie spisy. Haščák si myslí, že zopár káuz určite vyjde na povrch. V prípade ich vypuknutia bude najdôležitejšie zabezpečiť si prístup k vyšetrovacím spisom, aby vedeli reagovať. Treba vedieť zo spisu všetko od A po Z. Bubeníková rozpráva, že Rehákovi a Povrazníkovi (vedenie FNM za Mečiara) veľmi pomohli, keď vedenie FNM neposkytovalo polícii žiadnu súčinnosť (žiadosť o vyčíslenie škôd pre FNM a podobne), neboli v ničom nápomocní, a tak aj zakapali mnohé kauzy. Spomínajú aj prípady Ladislava Krajňáka a Ladislava Vaškoviča, ktorým svojou nečinnosťou a nemilitantnosťou tiež pomohli,“ cituje vyšetrovatel Šátek z Gorily.
 
Úrad proti korupcii v tom období pracoval aj na prípadoch tzv. konkurznej mafie. Jedným z nich bolo aj ovládnutie majetku investičného fondu PSIPS osobami, medzi ktorými bol aj človek z Penty, vysvetľuje okolnosti rozhovoru.
 
Citovanú pasáž potvrdzuje ako pravdivú a tvrdí že aj zvyšok Gorily, minimálne jej kľúčové časti, sú "s najvyššou mierou pravdepodobnosti" pravdivé. "Témy, postupnosť i obsah jednotlivých rozhovorov sú zjavne odrazom ich skutočného priebehu," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu