Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Šokujúce rozhodnutie odhalené: U Simona vyhoveli obžalovanému z podvodu!

Ministerstvo vinu odmieta Zobraziť galériu (2)
Ministerstvo vinu odmieta

BRATISLAVA – Priklonenie ministerstva pôdohospodárstva na stranu obžalovaného z podvodu v známej kauze Slánske lesy vyráža dych. Úradníci totiž minulý mesiac potichu rozhodli o tom, že firma, ktorá mala podľa polície aj prokuratúry získať podvodom 6 500 hektárov pôdy, sa bude môcť o pozemky starať až do roku 2022. Kvôli tomu dokonca vznikol spor medzi ministerstvom a Štátnymi lesmi, ktoré sú ministerstvu podriadené.

Súdny spor o tom, komu obrovské pozemky patria, sa ťahá od roku 2005. Vtedy bola podaná obžaloba aj na konateľa firmy Slánske lesy Milana Iča. Práve ten mal podľa prokurátora podvodom nadobudnúť nehnuteľnosť tak, že v roku 1998 mal získať pozemky rodiny grófa Karólyiho pomocou falošných dokladov. Pomáhať mu mali šéf katastra a notár. Kvôli tomu, že sa súd ťahá niekoľko rokov, vydali sudcovia viaceré predbežné opatrenia, aby zabránili zneužitiu týchto pozemkov. Preto ich dodnes spravujú Štátne lesy.

Ministerstvo pôdohospodárstva však pred mesiacom rozhodlo o tom, že od roku 2013 prejde táto možnosť pod firmu Slánske lesy, teda Milana Iča, ktorý je obžalovaný. S týmto rozhodnutím sa nemôžu stotožniť ani Štátne lesy. Tie totiž ako prvé podávali návrh v pokračovaní správy týchto lesov cez program starostlivosti o lesy na roky 2013 až 2022.

Pritom sporné nehnuteľnosti nedostali Lesy, aj napriek tomu, že podali rovnaký návrh ako Ičo. Prečo ministerstvo uprednostnilo kontroverzného podnikateľa, sme sa nedozvedeli. Tvrdí, že rozhodli o námietke zákonne a v lehote. Odvolávajú sa pritom na rozhodnutie Krajského lesného úradu, ktorý v prospech Iča rozhodol predtým.

„Hoci rozhodnutie ministerstva rešpektujeme, pre právnu istotu a aby v budúcnosti nevznikli pochybnosti, sme dali toto rozhodnutie preskúmať súdom,“ potvrdil nám hovorca štátneho podniku Lesy Vlastimil Rezek.

Odborník z oblasti lesného hospodárstva, ktorý si neželal byť menovaný, tvrdí, že ministerstvo úmyselne zavádza. „Nesporne škoda pre štát vznikne. Tým, že sa vytvorí program starostlivosti o lesy pre Slánske lesy s.r.o., tieto prevezmú do obhospodarovania lesy v čase, keď ešte nebude súdny spor o určenie vlastníctva ukončený. Slánske lesy navyše nemajú majetok okrem nepeňažného vkladu, ktorý je premetom sporu. Čiže nemajú čo stratiť, na rozdiel od štátu, ktorý môže stratiťťažbou dreva,“ povedal nám. 

Rozhodnutie sa zdá zvláštne aj lesoochranárom zo združenia VLK. „Vyhrali sme s ministerstvom životného prostredia stovky žalôb, kde súdy konštatovali v rozsudkoch porušenie slovenských zákonov zo strany ministerstva. Podobný postup očakávame aj od ministerstva pôdohospodárstva, pretože spôsob, akým prišli terajší vlastníci v kauze Slánske lesy k majetku, je mimoriadne podozrivý a nesie všetky znaky podvodu,“ povedal nám Juraj Lukáč.

Ministerstvo sa bráni, že ich rozhodnutie má len deklaratórny charakter a nemá žiadnu právnu silu. „Rozhodnutie o určení lesného celku je rozhodnutím, ktorým sa nikomu nepriznáva právo vlastníctva, užívania alebo obhospodarovania lesov,“ reagoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš. Čo to však znamená v súvislosti s možnou ťažbou dreva, nekonkretizoval. „Absolútne odmietame konštrukciu, že rozhodnutie tohto typu poškodzuje záujmy Slovenskej republiky. Voči podobným vyjadreniam sa ministerstvo ostro ohradzuje,“ dodal Kadáš. Následne odmietol odpovede na ďalšie konkrétne doplňujúce otázky.

S tým, že Slovensko automaticky nepríde o tieto pozemky, súhlasí aj riaditeľ Štátnych lesov. No na druhej strane sa obáva, že môže byť použitý ako argument protistrany v súdnom spore. Práve Slánske lesy už podali žalobu na Slovensko v sume 16 miliárd eur, pritom hodnota pozemkov sa odhaduje na 1,3 miliardy korún.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu