Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zvrat v kauze Malinová: Angažoval sa aj kontroverzný podnikateľ!

Mohla oklamať detektor lži? Zobraziť galériu (7)
Mohla oklamať detektor lži?

BRATISLAVA - Nikomu sa ani nesnívalo, aká megakauza vznikne po zbití študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Dievčaťu neuveril minister Kaliňák, ani šéfprokurátor Trnka. Malinovej advokát sa teraz nazdáva, že prišiel čas ukázal pravdu. Topkám dal k dispozícii výsledky z detektoru lži, ktorý Hedvigu otestoval pár mesiacov po incidente.

Podľa testovania izraelského experta Kobyho Rabina si Hedviga prepadnutie nevymyslela. Na všetky štyri otázky odpovedala pravdivo, tvrdí v správe.

Prvá otázka: "Vymysleli ste si príbeh s napadnutím v parku z 25. augusta 2006?" "Nie," odpovedala Hedviga.
Druhá otázka: "Povedali vám dvaja mladí muži pri napadnutí v parku „na Slovensku po slovensky?“ Hedviga: "Áno."
Tretia otázka: "Napísali ste si vy alebo niekto na základe vašej žiadosti na blúzku „Maďari za Dunaj“ a „SK bez parazitov?“ Hedvigina odpoveď: "Nie."
Štvrtá otázka: "Poslali ste poštou domov spomínané dokumenty alebo vám ich poslal niekto, koho poznáte?" Odpoveď: "Nie."

Hedvigin advokát Roman Kvasnica zdôrazňuje, že dievčina išla na testy skôr, ako bolo proti nej začaté trestné stíhanie. Prečo však merala cestu až do ďalekého Tel Avivu, keď jej testy na detektore ponúkali aj na Slovensku?

"Ide o veľmi úsmevnú históriu," hovorí advokát a priznáva, že "pravdu" mohla Hedviga dokazovať aj doma. "Vyšetrenie na detektore lži najprv ponúkol kontroverzný slovenský podnikateľ, ktorý uviedol, že údajne zastupuje generálnu prokuratúru. Potom ho ponúkla aj prokuratúra," tvrdí, ale nechce zverejniť podnikateľovo meno. Ponuku odmietli. "Som presvedčený, že by to bolo zmanipulované," šokuje Kvasnica.

Prečo práve Izrael? "V štáte Izrael je možné použiť vyšetrenie ako dôkaz a osoby, ktoré takéto vyšetrenie spravia, môžu niesť v prípade zavádzania právne konzekvencie," povedal.

Advokát si nemyslí, že ju výsledky testovania zbavia obvinení. "Slovenský trestný poriadok nepovažuje vyšetrenie na detektore lži za dôkaz, takže pochopiteľne to nie je možné použiť. Napriek tomu si myslím, že je to správne. Dr. Trnka v minulosti uviedol, že ak Hedviga prejde cez detektor, stíhanie bude zastavené. Išlo o vyjadrenie preukazujúce, že je a bol zaujatý," tvrdí Kvasnica. Do trestného spisu ich však poslať plánujú.

 

Výsledky z izraelského detektoru lži:

Zvrat v kauze Malinová:
Zobraziť galériu (7)

 

Incident, ktorý nadlho rozdelil slovenskú spoločnosť, sa odohral v auguste 2006. Vtedy 23-ročné dievča, ktoré išlo na skúšku, prepadli v Nitre dvaja holohlaví muži. Dokopali ju a počarbali jej oblečenie protimaďarskými heslami.

V tom období boli horúcou témou domácej politiky maďarsko-slovenské spory, takže prípad vyvolal veľkú mediálnu pozornosť.  Už v septembri však policajti zastavili vyšetrovanie. Extrémistický útok sa podľa nich nestal.

V máji 2007 polícia Hedvigu obvinila z krivej výpovede a krivej prísahy. Podľa advokáta Kvasnicu doteraz nevedia, z čoho je vlastne odvinená. V prípade padali aj ďalšie trestné oznámenia, dokonca na vtedajšieho premiera Fica, ktorá mal nezákonne nahliadnuť do spisu. Hedvigin prípad sa dostal až na európsky súd do Štrasburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu