Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Miliónová kauza Slánske lesy ide do finále

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom posledného svedka sa dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici skončilo dvojdňové hlavné pojednávanie v kauze Slánske lesy. Prokurátor stíha za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín podnikateľa Milana I., notára Ferdinanda O. a bývalého riaditeľa Správy katastra Pavla P.

Pojednávanie odročili na koniec októbra a predseda senátu avizoval aj záverečné reči. Rozsudok sa očakáva koncom roka.

Podľa obžaloby trojica ako organizovaná skupina v roku 1998 pripravila Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov o približne 6 500 hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 43 miliónov eur. Inkriminovanú pôdu získala dnes už nebohá údajná dcéra grófa Ladislava Károlyiho Mária Dušičková na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej ako 85-ročnej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. z Veľkých Kapušian.

Pôdu následne vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky obžalovaný podnikateľ Milan I. z Trebišova. Majiteľkou pôdy sa Dušičková stala na základe notárskych osvedčení obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve k nehnuteľnostiam. Vnuk grófa Ladislava Károlyiho ako svedok odmietol názor, že sporné pozemky daroval jeho starý otec svojej údajnej nemanželskej dcére.

Obžalovaní tvrdenia prokurátora odmietajú. Podľa nich prípravné konanie malo politické pozadie a vyšetrovanie vykonával miestne nepríslušný vyšetrovateľ. Namietali i Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici, ale medzitým prípad prevzala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov. Notár a riaditeľ katastra figurovali aj v kauze Korunková, kde za podvod s pozemkami Špeciálny súd odsúdil lekára Antona Oberhausera na sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne.

V Košiciach na okresnom súde sa v marci skončilo samostatné občianske konanie v spore o vlastníctvo inkriminovanej pôdy. Súd rozhodol v prospech Slovenskej republiky, ktorú v spore zastupujú Slovenský pozemkový fond a Lesy SR. Spoločnosť Slánske lesy sa na inom súde domáha náhrady škody vo výške viac ako osem miliónov eur.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici prípad uzavrela podaním obžaloby na Krajský súd v Košiciach v máji 2004. Odvtedy spis z rôznych dôvodov putoval medzi Košicami, Špeciálnym súdom v Pezinku, Krajským súdom v Banskej Bystrici a odvolacím Najvyšším súdom SR. Odvolací súd sa vyjadroval k návrhom súdov o príslušnosti konať ako i k námietke zaujatosti, ktorú voči košickým sudcom vzniesli obvinení. Hlavné pojednávanie na Krajskom súde v Banskej Bystrici sa začalo v auguste 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu