Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počas kauzy daňovákov: Ščurka prepísal luxusný byt na Palacku!

V tomto dome získal Palacka byt od Ščurka Zobraziť galériu (2)
V tomto dome získal Palacka byt od Ščurka

BRATISLAVA – V čase, keď Slovenskom otriasala kauza Daňového úradu, ktorý dohodil biznis firme člena SDKÚ Ondreja Ščurku, sa diali zvláštne veci. Možné prepojenie tohto biznismena na bývalého pokladníka strany Gabriela Palacku totiž potvrdzuje aj transakcia medzi oboma pánmi práve v čase tohto škandálu.

Ako sa Topkám podarilo zistiť, Ščurka podľa katastra nehnuteľností vlastnil byt v lukratívnej časti Bratislavy. Ten kúpil v roku 2005. Po medializácii kauzy, v ktorej mala jeho firma Nitra Invest bez verejného obstarávania získať kšeft od daňového riaditeľstva na prenájom budovy v Košiciach, však záhadne zmenil majiteľa. Získal ho iný starý známy z SDKÚ, Gabriel Palacka. Cena podobných nehnuteľností sa pohybuje od 150 tisíc eur. Podľa katastra sa tak stalo 21. apríla. Ščurka mal včera vypnutý telefón. Šéf daňovákov, dobrý kamarát a nominant ministra financií Ivana Mikloša Miroslav Mikulčík sa pritom vzdal funkcie o deň skôr – 20. apríla.

Podpredseda SDKÚ tento obchod obhajoval  a vyzýval Mikulčíka, aby z funkcie neodišiel. Nakoniec, keď tak urobil, Mikloš si ho stiahol k sebe do rezortu ako poradcu. Z obchodu so Ščurkovou firmou nakoniec zišlo. Štát však prišiel o zálohu 500 tisíc eur, ktorú vyplatilo riaditeľstvo firme VSH. S tou podpísalo zmluvu o budúcom nájme ešte bývalé vedenie. Mikulčík neskôr zmluvu zrušil. Kontrola Úradu vlády však zistila, že Mikulčík mal peniaze vyplatiť v rozpore so zákonom. S výsledkom kontroly Úradu vlády sa stotožňuje aj predchádzajúci riaditeľ Daňového riaditeľstva Igor Šulaj. Podľa neho dohoda o zrušení nájomnej zmluvy so spoločnosťou VSH nemá právny základ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu