Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pri výbere budovy pre DR zákony porušené neboli

Miroslav Mikulčík
Miroslav Mikulčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri výbere budovy pre košické daňové úrady pod vedením bývalého generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslava Mikulčíka zákony porušené neboli. Podľa DR SR k tomuto záveru dospela kontrolná skupina Úradu vlády SR, ktorá vykonala kontroly, aby preverila postup súvisiaci s výberom vhodnej budovy pre daňovú správu v Košiciach.

Naopak, podľa DR SR zistili, že pod vedením Mikulčíkovho predchodcu Igora Šulaja nepostupovalo vedenie daňovej správy v súlade so zákonom, keď vo februári 2010 uzatvorilo zmluvu o budúcej zmluve o nájme nebytových priestorov s firmou VSH Development bez zabezpečenia potrebného finančného krytia. Ďalším pochybením bývalého vedenia daňovej správy bolo podpísanie dodatkov k uvedenej zmluve bez platného splnomocnenia. „V tejto súvislosti DR SR podalo dňa 15. apríla 2011 trestné oznámenie v danej veci,“ konštatuje sa vo vyhlásení DR SR.

Generálny riaditeľ daniarov Miroslav Mikulčík sa svojej funkcie vzdal po tom, čo premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v druhej polovici apríla pre sporný prenájom budovy pre daňové orgány v Košiciach svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. "Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu, či už je to vo vzťahu k opozícii alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť," informoval Mikulčík v správe pre médiá.

Kauza prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach vznikla po tom, keď sa na verejnosť dostali informácie, že priestory úradu za zhruba 6,6 milióna eur prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Opozícia to označila za stranícky klientelizmus a šéf Smeru-SD Robert Fico za to žiadal Radičovej hlavu. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyzvala Mikulčíka, aby "prijal politickú zodpovednosť". To odmietol minister financií Ivan Mikloš.

Koalícia sa následne dohodla, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ-DS. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša mal pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu