Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico zaútočil na SDKÚ: Dzurindov kamoš dostal kšeft u Mikloša

Ščurka (vpravo) robil počas behu partnera Dzurindovi Zobraziť galériu (4)
Ščurka (vpravo) robil počas behu partnera Dzurindovi

BRATISLAVA - Zdá sa, že premiérku Ivetu Radičovú čakajú ťažké chvíle. Šéf Smeru totiž zverejnil škandalózne informácie z rezortu Ivana Mikloša. Kauza sa týka štátnej zákazky prenájmu budovy Daňového riaditeľstva. Tento lukratívny kšeft totiž dostala firma okresného šéfa SDKÚ v Nitre a veľmi dobrého priateľa Gabriela Palacku Ondrej Ščurka. Ten bol už v minulosti namočený v miliónovej kauze.

Fico žiada, aby premiérka konala v súlade s predvolebnými sľubmi, že nebude tolerovať klientelizmus. Tvrdí, že o celom škandále musel vedieť aj samotný minister Ivan Mikloš, keďže za šéfa daňovákov vymenoval svojho blízkeho kamaráta Miroslava Mikulčíka, s ktorým chodia spoločne vrtuľníkom lyžovať na Aljašku. Opozičný líder navyše tvrdí, že Ščurka má aj dobré vzťahy s ministrom zahraničných vecí a predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom. Na tlačovke ukázal fotografiu, na ktorej vlani spoločne bežali maratón v Budapešti.

Klientelizmus

Fico vidí celý škandál aj v tom, že bývalé vedenie ešte pred voľbami dohodlo cez výberové konanie nájom s firmou VSH Development. Tej však po voľbách šéf Daňového riaditeľstva napísal list, že nemá na projekt peniaze. Minulý mesiac však už podpísal priamym zadaním zmluvu s firmou Nitra Invest. Za päť rokov má štát podľa Fica na prenájme budovy zaplatiť 200 miliónov korún (vyše 6,6 milióna eur). Časť z nich má skončiť v straníckej pokladnici. Šéf Smeru navyše tvrdí, že predtým išlo o lukratívnu a modernú budovu v centre Košíc, kým Ščurkova firma dostane peniaze za starú budovu na periférií mesta.

Opradený škandálmi

Zaujímavé je aj to, že meno Ščurku objavili novinári po prevalení škandálu s financovaním SDKÚ na poštovej schránke bývalého pokladníka Gabriela Palacku. Palacka to vtedy nevedel vysvetliť. No neskôr priznal, že sú priatelia z detstva. Podľa našich informácií práve Ščurka s Palackom v posledných rokoch spoločne podnikajú v oblasti realitného biznisu. Spomínaná firma Nitra Invest pritom nie je úplne neznáma. Figurovala v kauze, keď mala podľa medializovaných informácií lacno nakupovať lukratívne pozemky v mene mesta Nitry. Neskôr sa na nich postavil priemyselný park.

Premiérka sa zatiaľ nevyjadruje, chce si vyžiadať informácie. "Určite budeme žiadať informácie od daňového riaditeľstva, potom sa vyjadríme," povedal Radičovej hovorca Rado Baťo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu