Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ŠKANDÁL Mečiarov minister krátko pred voľbami: Prihral si 2,5 milióna eur

Exminister Chovan Zobraziť galériu (2)
Exminister Chovan

BRATISLAVA – Bývalý minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan odchádzal po voľbách zrejme spokojný. Krátko pred nimi totiž dostalo občianske združenie, ktoré založil, nenávratný finančný príspevok. Odklepla mu ho Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá bola ministrovi podriadená.

Podľa registra zmlúv dostane Občianske združenie Podhoran 2 497 200 eur na rozvoj vidieka a na školenia. Tento príspevok je pritom podľa operačného programu maximálny možný príspevok, aký mohlo združenie získať. Zaujímavosťou však je to, kto za ním stojí.

V roku 2007 ho založil neskorší minister pôdohospodárstva a nominant HZDS Vladimír Chovan. Ten sa však bráni, že zo združenia pred nástupom do funkcie odišiel, no zdá sa, že iba formálne. Jedným z jeho členov je totiž aj eseročka Agropartner. V nej je Chovan riaditeľom, teda aspoň podľa sekretárky, ktorá nám poskytla na Chovana mobilný kontakt. Podhoran navyše sídli v priestoroch firmy Agropartner. Členkou výkonného výboru Združenia je Jaroslava Hlaváčová, exministrova podriadená z Agropartnera.

Súčasné vedenie rezortu tvrdí, že s kauzou nemôžu nič robiť, pretože združenie splnilo kritériá, a preto s ním štátna agentúra podpísala zmluvu 19. mája minulý rok. Stalo sa tak tri týždne pred voľbami do Národnej rady, v ktorých HZDS neuspelo. Chovan podozrenia z klientelizmu odmieta. „Bol som zakladajúci člen, ale už dva roky nie som. Agropartner tam síce je, ale ja s tým celým nemám nič spoločné,“ tvrdí. Tento projekt pritom pripomína preslávené sociálne podniky na ministerstve práce. Podporených bolo totiž 29 združení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu