Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Interblue Group mala účet v banke, ktorá pomáhala k daňovým únikom!

Sídlo banky vo Švajčiarsku
Sídlo banky vo Švajčiarsku

BRATISLAVA – Švajčiarska banka Julius Bär, z ktorej poslala garážová firma Interblue Group Slovensku 75 miliónov eur, priznala podozrenia, že vlastným klientom pomáhala k daňovým únikom.

Finančný dom sa totiž rozhodol dobrovoľne vyplatiť Nemecku, ktoré požadovalo vyšetrovanie a stíhanie banky z podvodov, sumu 50 miliónov eur. Nemecko na oplátku nebude pokračovať v ďalšom stíhaní banky a jej predstaviteľov. "S cieľom vyhnúť sa pre obe strany zdĺhavej procedúre dospeli nemecké orgány a skupina Julius Bär k dohode o jednorazovom prevode 50 miliónov eur," zverejnila agentúra AFP vyhlásenie Julius Bär. Celý prípad vznikol na základe podozrení, že banka pomáhala nemeckým občanom nepriznať majetok nemeckým daňovým úradom.

Verejnosť sa o prípade dozvedela po tom, čo niektorí zamestnanci banky nahrali údaje o súkromných klientoch na CD a následne ich zverejnili. Následným pátraním sa zistilo, že tisíce osôb svoje majetky ukrývajú vo švajčiarskych, lichtenštajnských a zrejme aj ďalších zahraničných bankách. Podľa údajov nášho daňového úradu boli na zozname osôb aj traja Slováci. Ani voči jednému však nebolo vznesené obvinenie.

Zaujímavé však je, že spomínaná banka figuruje aj v emisnej kauze, teda v jednom z najväčších škandálov bývalej vlády. Podľa zmluvy podpísanej so štátom v nej mala totiž účet garážová firma Interblue Group. Cez tento účet následne mala prebehnúť aj celá transakcia. Prípadom sa stále zaoberá aj švajčiarska polícia. Podľa medializovaných informácií nakoniec zisk z predaja emisných kvót skončil aj tak na Slovensku. Nemecko dohodou s bankou de facto vyhlásilo amnestiu pre vinníkov. Podľa nej ten, kto majetok ukrytý v zahraničí dodatočne prizná a doplatí z neho dane, nebude trestne stíhaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu