Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovské úplatky v štátnych lesoch! NAKA zadržala vysokopostavených ľudí: Medzi nimi aj riaditeľa

Bývalý obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček.
Bývalý obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči dvom osobám zo zločinu prijímania úplatku a zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti so súťažou vyhlásenou verejným obstarávateľom Lesy SR. Výška poskytnutého úplatku dosiahla hranicu minimálne 147.253 eur.

O zaadržaní informovala polícia na sociálnej sieti. "Obvinený T. K. si po dohode s obvinenou L. Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR, podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala byť určená vo výške 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia časť bola legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť," spresnila polícia.

VIDEO Historický úlovok bratislavskej kriminálky: V akcii Putika zaistili takmer 40-tisíc dávok drog

Obvineným hrozí trest odňatia slobody vo výške desiatich až 15 rokov za prvý a 12 až 20 rokov za druhý skutok. "Vyšetrovateľ podal návrh na podnet na vzatie oboch osôb do vyšetrovacej väzby," dodala polícia. Jedným z obvinených je Tomáš Klouček, bývalý obchodný riaditeľ Lesov SR a Marian Staník, prvý zástupca generálneho riaditeľa. Podľa informácií denníka SME je ďalšou obvinenou podnikateľka Lucia Ďurská, ktorej firmy obchodujú s drevom a robia poradenstvo pri verejných obstarávaniach. 

Mičovský nemá ďalšie informácie

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský nemá zatiaľ podrobnejšie informácie o zásahu Národnej kriminálnej agentúry v štátnych lesoch. Uviedol to pred rokovaním vlády v reakcii na medializované informácie o zadržaní viacerých ľudí pre korupciu. "Informácia je úplne čerstvá, že boli zadržaní 37 zamestnanci z prostredia Lesov SR. Nemám bližšie informácie, predpokladám, že v najbližších hodinách ich dostanem. Zatiaľ v tom vidím iba jasný signál, že ľudia činní v trestnom konaní si poctivo vykonávajú prácu," konštatoval minister. Mičovského zásah podľa jeho slov neprekvapil.

Ján Mičovský 23. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Myslím, že mňa už nemôže prekvapiť nič po skúsenostiach, čo sa v našom rezorte dialo v minulosti," doplnil. Potvrdil, že v stredu (3.6.) bol vypovedať na NAKA. "Išlo o známy kamerový systém," dodal Mičovský.

Viac o téme: LesyObvinenie Lesy SRNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu