Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Pri pohľade na prešovský panelák sa tisnú slzy do očí: Matúšov rozhovor s manželkou ako predzvesť pekla

Oblasť naďalej strážia policajti. Zobraziť galériu (12)
Oblasť naďalej strážia policajti. (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

PREŠOV - Ako z apokalyptického filmu! Uplynul takmer týždeň od výbuchu 12-poschodovej bytovky na Mukačevskej 7 v Prešove. No pohľad na zdevastovaný dom a jeho okolie je stále deprimujúci a bolestivý. Celá postihnutá oblasť je opáskovaná, naokolo sú v pozore policajti, ktorí ju neustále strážia.

Pri panelákoch odpratávajú sutiny, rozbité sklo a už vo štvrtok 12. decembra sa začne s demolačnými prácami poškodeného domu pomocou špeciálnej ťažkej techniky z Čiech.
 
FOTO Pri pohľade na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)
 
Explózia poškodila aj domy naokolo, no obyvatelia zo susedných blokov sa už postupne vracajú domov. Nie všetci si však vianočné sviatky užijú v pohodlí svojho bytu. Mnohé obydlia sú poškodené a musia ich najskôr opraviť.

Mrazivý rozhovor pred výbuchom

Na chvíle hrôzy si spomína i Matúš zo susednej bytovky na Mukačevskej 11. Slová, ktoré si s manželkou vymenil krátko pred nešťastím, s odstupom času naháňajú hrôzu. Vtedy však ani jeden netušil, čo sa udeje.
 
„Už polhodinu pred výbuchom sme cítili veľký zápach plynu. Bavili sme sa s manželkou o tom, či niečo nevybuchne, ale povedali sme si, že určite nie. Veď plynári vedia, čo robia. Začali sme vetrať a o niekoľko minút nato sa ozvala veľká rana. Až sa zatriasla celá bytovka. Utekali sme von a na druhej strane parkoviska bolo všetko rozbité. Hasiči prišli hneď, asi do piatich minút,” opísal.
 
Oblasť naďalej strážia policajti.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)
 
Matúš aj so svojou rodinou momentálne býva u svokrovcov. „Museli sme sa vysťahovať. Už by sme sa na vlastné riziko mohli nasťahovať, ale veľmi sa nám nechce. Máme elektrinu a vodu. Ale plyn nie,” priblížil s tým, že v bytoch sa ani nekúri.
 
Dvojica sa stará o dve malé deti. Pri výbuchu im vyleteli okenné rámy. Sklo sa však nerozbilo, preto všetko aspoň provizórne utesnili.  Prešovčan predpokladá, že sa možno domov vrátia do niekoľkých dní. Snáď na Vianoce, keďže budúci týždeň by im mali opraviť okná.
 
FOTO Pri pohľade na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)
 
Šok z toho, čo sa stalo, však tak rýchlo nezmizne. „Stále tomu nemôžem uveriť. Je to strašná tragédia. Ľudia prišli o život a tí, čo prežili, o všetok majetok... Nemám na to slov,” uzavrel.

Minúta ticha

V Prešove sa v stredu konalo i mestské zastupiteľstvo. Obete výbuchu si pripomenuli minútou ticha a prvým bodom rokovania bolo i prerozdelenie finančnej zbierky pre poškodených občanov. Na miestnom úrade tiež pripravili kondolenčnú listinu. V Prešove stále funguje krízové centrum na ulici Slovenskej jednoty.
Viac o téme: PlynVýbuchPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu