Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovské zlyhanie polície?! Po smrti Violy (†34) veľké upratovanie na mieste činu

Viola zomrela za záhadných okolností. Zobraziť galériu (4)
Viola zomrela za záhadných okolností. (Zdroj: Facebook-V.M., Polícia SR)

BRATISLAVA - Violu Macákovú (†34) našli v bratislavskom prístave 11. novembra. Bola podchladená a brutálne dobitá. Záchranári bojovali o jej život, no všetko bolo márne. Po smrti mladej ženy pribúda stále viac nejasností, ktoré nerobia dobré meno slovenskej polícii.

Prečítajte si aj: Dojemné vyznanie Violinho (†34) expartnera, sužujú ho výčitky: Nezachránil som ťa, keď som mal šancu

To, že došlo k násilnému činu, po ktorom vyhasol život rodáčky zo Sniny, sa verejnosť dozvedela týždeň po jej skone. Nie od polície, ale až po tom, ako o vážnom prípade informovali médiá.

Viola Macáková (†34)
Zobraziť galériu (4)
Viola Macáková (†34)  (Zdroj: Facebook-V.M.)

Aj napriek tomu, že učiteľka angličtiny zahynula 11. novembra, pátranie po nej vyhlásili o deň neskôr. Polícia čudné okolnosti okolo prípadu napokon vysvetlila na tlačovej besede. Argumentovali, že išlo o taktiku, pretože páchateľ sleduje ich kroky.

Obeť mali podľa nich napriek vyhlásenému pátraniu stotožniť už na druhý deň. Dementovali informácie, že telo Violy ležalo v márnici pod označením žena XY niekoľko dní, až kým neprišiel telefonát zo Sniny.

Na besede zaznelo aj to, že prípad Violy Macákovej má byť pre políciu v súčasnosti prioritou. Na vyšetrovanie zriadili pracovný tím, riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave uviedol, že kriminalisti majú za sebou desiatky úkonov, spolupracujú so znalcami a vypočúvajú rôzne osoby.

Policajná akcia po 11 dňoch

Na miesto, kde Violu našli, sa napokon zástupcovia zákona vrátili až po 11 dňoch. Urobili rojnicu a postupovali až k miestu nálezu tela učiteľky. Prehľadávali terén pod mostom Apollo aj priľahlý breh Dunaja. Mali objaviť aj predmet, ktorý by mohol, no nemusí súvisieť s násilnou trestnou činnosťou. 

Policajti hľadali dôkazy 11 dní po tom, ako Violu našli.
Zobraziť galériu (4)
Policajti hľadali dôkazy 11 dní po tom, ako Violu našli.  (Zdroj: archív)

Nevedomí zamestnanci

Televízia Markíza však prišla so zarážajúcim zistením, ktoré vrhá na vyšetrovanie polície mimoriadne zlé svetlo. Pár dní po tom, ako Violu našli, no zároveň predtým, ako na mieste hľadala dôkazy polícia (22.11., pozn. red.), sa v okolí prístavu robilo veľké upratovanie.

Polícia síce ubezpečovala verejnosť, že obhliadku uskutočnili aj v deň nálezu Violy, lokalitu ale mali prehľadať len v mieste, kde ležala. Nie v jeho okolí, po ktorom sa mohol pohybovať páchateľ.

Expartner Violy sa vyjadril, že týždeň pred smrťou ho žiadala o odpustenie. Pýtala sa, či ho môže prísť pozrieť do Austrálie.
Zobraziť galériu (4)
Expartner Violy sa vyjadril, že týždeň pred smrťou ho žiadala o odpustenie. Pýtala sa, či ho môže prísť pozrieť do Austrálie.  (Zdroj: Reprofoto-Facebook/T.R.T.)

Pracovníci prístavu mali 17. novembra, teda šesť dní po smrti mladej ženy, odstraňovať náletovú zeleň na pozemkoch spoločnosti Verejné prístavy. Televíziu na to upozornil divák. Pracovníci v tom čase navyše vôbec údajne nevedeli, čo sa v danej lokalite udialo. Spomínaná spoločnosť skutočnosti nekomentovala.

O deň neskôr sa tu o čistotu malo starať aj mesto. Odstraňovať mali neporiadok. Údajne po bezdomovcoch. Otázne je, či takto polícia neprišla aj o veľmi dôležité stopy po páchateľovi, čím by sa sťažilo aj vyšetrovanie. Doteraz totiž nepadla informácia o tom, že človek, ktorý má na svedomí život mladej ženy, je v rukách polície. Prípad vyšetrujú ako zabitie, nie vraždu.

Postupy sa nevyhli ani kritike zo strany odborníkov či bývalých vyšetrovateľov. Všetko navyše podčiarkuje fakt, že jednotlivé kroky polície v prípade smrti Violy majú dôkladne preveriť. Potvrdilo to krajské riaditeľstvo. 

Signál z námestia

Viola nemala pri sebe v osudnú noc doklady a nenašiel sa u nej ani mobil. Podľa Markízy však vysielač na Šafárikovom námestí zachytil signál jej telefónu, a to len pár hodín pred smrťou. Kde presne sa učiteľka predtým nachádzala, polícia doteraz nepriblížila. 

Viac o téme: UpratovanieSmrťPrístavPolícia Viola Macáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu