Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maturant Lukáš leží v umelom spánku: FOTO Na hodine ho zasiahol elektrický prúd, zo slov jeho otca mrazí

Úraz žiaka na elektrotechnickej strednej priemyselnej škole v Nových Zámkoch. Zobraziť galériu (7)
Úraz žiaka na elektrotechnickej strednej priemyselnej škole v Nových Zámkoch. (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

NOVÉ ZÁMKY – Maturant Lukáš bojuje v nemocnici o život. Na hodine elektrického merania sa mu prihodil úraz. Chlapec sa dotkol nechránených častí svoriek. Žiaci v laboratóriu pracovali so zariadením pod napätím 380 voltov. Prvotné vyjadrenia inšpektorov práce poukazujú na viaceré závažné porušenia predpisov.

Maturant leží v umelom spánku

Osemnásťročný Lukáš v súčasnosti bojuje o život v novozámockej nemocnici po tom, ako ho na hodine elektrického merania zasiahol elektrický prúd. V laboratóriu sa v tom čase okrem učiteľa nachádzali traja žiaci. „Pacienta po úraze elektrický prúdom sme prijali o 15:30 hod. Mladý muž je po opakovanej resuscitácii, toho času v kritickom stave. Lekári KAIM FNsP NZ bojujú o jeho život,“ povedal pre topky.sk Ján Baček, hovorca FNsP Nové Zámky. „Môžem potvrdiť zásah záchranárov, ktorých sme vyslali na pomoc pacientovi po úraze elektrickým prúdom. Posádka bola na mieste po 11 minútach od vydania pokynu na zásah, chlapcovi pomohla a vo vážnom stave ho transportovala do nemocnice,“ doplnilaTopkám Alena Krčová, hovorkyňa záchranárov.

Riaditeľovi strednej školy je mi ľúto, čo sa stalo. Nateraz nevie poskytnúť bližšie informácie.
Zobraziť galériu (7)
Riaditeľovi strednej školy je mi ľúto, čo sa stalo. Nateraz nevie poskytnúť bližšie informácie.  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Asi som sa toho chytil, povedal Lukáš spolužiakom

Incident sa udial na elektrotechnickej strednej priemyselnej škole v Nových Zámkoch. „Na hodine elektrického merania, počas 7. vyučovacej hodiny, sa stal úraz, prebieha vyšetrovanie a bližšie vám k tomu neviem povedať,“ opísal incident pre televíziu JOJ Peter Lénárt, riaditeľ školy.

Úraz žiaka na elektrotechnickej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Študenti mali pod dozorom pedagóga vykonávať merania na wattmetri. Lukáš sa pri tom dotkol nechránených častí svoriek. Chlapcovi spolužiaci tvrdia, že pri meraní wattmetrom stihol povedať len toľko, že asi som sa toho chytil, následne upadol do bezvedomia. „Spolužiaci ho oživovali, pán profesor, dokonca sme sa aj dnes v škole stretli, ani sa neospravedlnil, len povedal, že on žiadne pochybenie nespravil,“ povedal pre televíziu Lukášov otec Pavol.

Úraz žiaka na elektrotechnickej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Chlapcov otec zašiel do školy, neveril vlastným očiam

Rodič sa o úraze syna dozvedel od manželky. „Informovali manželku, ktorá bola akurát v práci, Stal sa drobný úraz, vášho syna zobrali do nemocnice,“ spomína na hroznú správu Pavol. „Nevedia ešte, čo bude s mozgom, prevádzali merania na silnoprúde, kde keď sme sa boli pozrieť na mieste, tak boli proste odhalené konektory,“ dodal.

Pavol, otec maturanta.
Zobraziť galériu (7)
Pavol, otec maturanta.  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Inšpektorát práce hovorí o fatálnom zlyhaní

Nešťastnou udalosťou sa zaoberá polícia aj inšpektorát práce. „Okolnosti prípadu polícia vyšetruje ako prečin ublíženia na zdraví,“ informovala krajská hovorkyňa polície Renáta Čuháková. 

Úraz žiaka na elektrotechnickej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

„V súčasnosti možno hovoriť o fatálnom zlyhaní, neboli vykonané opatrenia zamedzujúce dotyku osôb so živými nechránenými časťami pod napätím, respektíve neboli používané a dokonca ani pridelené účinné osobné ochranné pracovné prostriedky,“ povedal hlavný inšpektor práce Nitra Róbert Bulla. 

Viac o téme: ŽiakNové ZámkyElektrický prúdZásah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu