Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šéf sýkorovcov Kýbel a iní odsúdenci opäť na súde, Lališ ani Roháč nebudú vypovedať

Róbert Lališ
Róbert Lališ (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BANSKÁ BYSTRICA – Ďalší proces s už odsúdeným bývalým šéfom sýkorovcov Róbertom Lališom, zvaným Kýbel, a ďalšími obžalovanými sa dnes začal pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Medzi obžalovanými sú i na doživotie odsúdení Jozef Roháč, Ivan Cupper, zvaný Vincko, a Alojz Kromka, prezývaný Čistič.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry okrem nich žaluje aj ďalších troch odsúdených za iné zločiny. Kladie im za vinu vraždu bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba a predstaviteľov konkurenčných skupín. Podľa obžaloby nelegálne držali arzenál zbraní, výbušnín a streliva, a kladie im za vinu ďalšie skutky. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú, pretože niektoré tvrdenia nie sú podložené relevantnými dôkazmi a sú založené iba na svedectve iných zločincov, tzv. kajúcnikov, ktorí za svedectvo proti nim dostali miernejšie tresty.

Vinu podľa obžaloby nepriznal ani jeden z obžalovaných. K jednotlivým skutkom sa vyjadria v utorok 1. októbra. Vypovedať však nebude Róbert Lališ, pretože požiadal o konanie v neprítomnosti. Rovnako nebude vypovedať ani Jozef Roháč, ktorý je v maďarskom väzení, a podľa jeho obhajcu odmietol účasť na vyšetrovaní v prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní. Odsúdený Martin Bihári príde na pojednávanie až na termín, keď sa bude prerokúvať skutok, na ktorom sa podieľal.

Pojednávanie s Róbertom Lališom a ostatnými pokračuje v utorok 1. októbra. Koná sa za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom ústave na výkon väzby, rovnako ako prvý proces s gangom sýkoriek a ďalšími mafiánskymi zoskupeniami. Senát sa vyjadrí k námietke zaujatosti, ktorú voči nemu podal obhajca Marek Para v súvislosti s konaním dohôd o vine a treste, týkajúcich sa obžalovaných.

Viac o téme: ProcesSýkorkyJozef RoháčRóbert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu